Volledig scherm
© ANP

Dag Helga! We gaan je missen!

Afscheid weervrouwDé weervrouw van Nederland neemt vanavond na twintig jaar afscheid. Een ode aan een oer-Hollandse tv-dame.

We hadden natuurlijk ooit de exotische Diana Woei. En het blijft altijd slikken als Amara Onwuka het weer doet ’s morgens vroeg. Zelfs in een vuilniszak ziet zij er nog uit alsof ze per ongeluk van de catwalk is weggelopen. Probeer dat als vrouwelijke kijker maar eens te verteren op je nuchtere maag, terwijl je je net vertwijfeld afvraagt of die wallen en slaaprimpels nog wegtrekken vandaag.

Maar dé weervrouw van Nederland was de afgelopen twintig jaar toch onmiskenbaar Helga van Leur. En dat zal ze nog wel een tijdje blijven, vermoed ik, al ‘presenteert’ ze dan vanavond voor de laatste keer de verwachtingen voor morgen op RTL 4. Ongetwijfeld losjes en met humor als altijd, maar tranen liggen natuurlijk op de loer, wanneer ze het woord voor de laatste keer tot de kijker richt.

Haar meteorologische kennis staat buiten kijf, hoewel ze er in die twee decennia heus wel een keertje naast heeft gezeten. Ze is de afgelopen jaren meermaals onderscheiden met titels als Weervrouw van het Jaar en zelfs Beste Weervrouw van de Wereld.

Maar haar grootste kracht is dat de combinatie gewoon klopte: Helga en het weer. Zij is net zo Hollands als de beroemde wolkenpartijen van Jacob van Ruisdael, praat als een verfrissende lentebui waar de boeren al weken naar uitkijken en als ze lacht loopt de temperatuur binnen en buiten meteen op. En aan die sprekende ogen te zien, zal het binnenskamers ook heus wel eens herfstachtig stormen.

Helga straalt uit dat ze weet hoe het voelt om zonder regenjas door weer en wind te ploeteren op de fiets, hoe vervelend het is om een barbecue in het water te zien vallen terwijl er net zes hongerige kinderen binnenvallen.

Kortom, hoe het voelt om op kaplaarzen in de Hollandse klei te staan, weer of geen weer. En welke Nederlandse tv-dame kan haar nou nazeggen dat ze in twintig jaar steeds mooier werd?

Dag Helga. Namens de hele Nederlandse bevolking: we gaan je missen!

Volledig scherm
1996 © ANP
Volledig scherm
1999 © ANP
Volledig scherm
2002 © ANP
Volledig scherm
2007 © ANP
Volledig scherm
2017 © ANP

Poll

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

  • Stef (8%)
  • Daphne (6%)
  • Sophia (51%)
  • Emma (35%)
8213 stemmen