Volledig scherm
© ANP

Dag Helga! We gaan je missen!

Afscheid weervrouwDé weervrouw van Nederland neemt vanavond na twintig jaar afscheid. Een ode aan een oer-Hollandse tv-dame.

We hadden natuurlijk ooit de exotische Diana Woei. En het blijft altijd slikken als Amara Onwuka het weer doet ’s morgens vroeg. Zelfs in een vuilniszak ziet zij er nog uit alsof ze per ongeluk van de catwalk is weggelopen. Probeer dat als vrouwelijke kijker maar eens te verteren op je nuchtere maag, terwijl je je net vertwijfeld afvraagt of die wallen en slaaprimpels nog wegtrekken vandaag.

Maar dé weervrouw van Nederland was de afgelopen twintig jaar toch onmiskenbaar Helga van Leur. En dat zal ze nog wel een tijdje blijven, vermoed ik, al ‘presenteert’ ze dan vanavond voor de laatste keer de verwachtingen voor morgen op RTL 4. Ongetwijfeld losjes en met humor als altijd, maar tranen liggen natuurlijk op de loer, wanneer ze het woord voor de laatste keer tot de kijker richt.

Haar meteorologische kennis staat buiten kijf, hoewel ze er in die twee decennia heus wel een keertje naast heeft gezeten. Ze is de afgelopen jaren meermaals onderscheiden met titels als Weervrouw van het Jaar en zelfs Beste Weervrouw van de Wereld.

Maar haar grootste kracht is dat de combinatie gewoon klopte: Helga en het weer. Zij is net zo Hollands als de beroemde wolkenpartijen van Jacob van Ruisdael, praat als een verfrissende lentebui waar de boeren al weken naar uitkijken en als ze lacht loopt de temperatuur binnen en buiten meteen op. En aan die sprekende ogen te zien, zal het binnenskamers ook heus wel eens herfstachtig stormen.

Helga straalt uit dat ze weet hoe het voelt om zonder regenjas door weer en wind te ploeteren op de fiets, hoe vervelend het is om een barbecue in het water te zien vallen terwijl er net zes hongerige kinderen binnenvallen.

Kortom, hoe het voelt om op kaplaarzen in de Hollandse klei te staan, weer of geen weer. En welke Nederlandse tv-dame kan haar nou nazeggen dat ze in twintig jaar steeds mooier werd?

Dag Helga. Namens de hele Nederlandse bevolking: we gaan je missen!

Volledig scherm
1996 © ANP
Volledig scherm
1999 © ANP
Volledig scherm
2002 © ANP
Volledig scherm
2007 © ANP
Volledig scherm
2017 © ANP
 1. Liefdesverdriet Thomas verdwijnt als sneeuw voor de zon tijdens intieme date
  Temptation Island

  Liefdesver­driet Thomas verdwijnt als sneeuw voor de zon tijdens intieme date

  Het was de kijkers van Temptation Island al duidelijk dat Yasmin helemaal klaar was met Thomas, maar vandaag moest Thomas daar zelf nog met zijn eigen ogen achter komen. Net nadat hij wakker was, ging het fotolijstje af waarin hij te zien kreeg hoe zijn vriendin met verleider Stuwey zoende. Dat leek in eerste instantie als een mokerslag binnen te komen, maar tijdens zijn date met Daniëlle was hij het voorval alweer vergeten en kon hij zijn handen niet van haar af houden.
 2. Kim Kardashian onder vuur omdat ze dochter Chicago (1 jaar) met slang laat spelen

  Kim Kardashian onder vuur omdat ze dochter Chicago (1 jaar) met slang laat spelen

  Een nieuw filmpje van realityster Kim Kardashian zorgt voor heel wat beroering op sociale media. Dochtertje Chicago (19 maanden oud) heeft een korenslang om haar nek en houdt kop en staart in haar handjes vast. Het meisje geniet en maakt dat ook duidelijk met wilde handbewegingen. Kim is duidelijk trots op haar dochtertje, en schreef bij het filmpje: ,,Mijn moedige meisje”, maar niet iedereen is zo blij met de beelden.
 3. Wist Naomi Campbell van Epsteins misdaden? Model verdedigt zichzelf in opvallende video
  video

  Wist Naomi Campbell van Epsteins misdaden? Model verdedigt zichzelf in opvallende video

  Dat het Britse supermodel Naomi Campbell (49) een prestigieuze prijs voor haar liefdadigheidswerk krijg uitgereikt, valt niet bij iedereen in goede aarde. De Britse krant Mail on Sunday vraagt zich bijvoorbeeld af hoe het kan dat iemand die graag in het gezelschap van ‘twijfelachtige figuren’ - zoals Jeffrey Epstein, Harvey Weinstein en Kevin Spacey - gezien wordt, een humanitaire award krijgt. Campbell bijt nu in een opvallende video van zich af.