Volledig scherm
Dave Roelvink kwam vandaag niet opdagen in Alkmaar. © ANP (fotomontage)

Dave Roelvink schuldig aan heling van gestolen spullen

uitspraakDave Roelvink (22) is door de rechtbank in Alkmaar vrijgesproken van diefstal van sieraden uit een woning. Hij is wel schuldig bevonden aan heling van nephorloges en andere gestolen kostbaarheden. Volgens de rechter had hij de gestolen spullen in bezit. Daarvoor krijgt hij een taakstraf van 150 uur.

Quote

Een werkstraf van 150 uur is aan de hoge kant. We weten nog niet of we in hoger beroep gaan.

Nienke Hoogervorst (advocaat Dave)

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 240 uur werkstraf tegen de zoon van volkszanger Dries. Dave werd overigens ook vrijgesproken van het maken en verspreiden van de seksfilmpjes met Melissa waarin hij zelf de hoofdrol speelde.

Roelvink en een groep vrienden belandden in de zomer van 2014 in het huis van de familie Pach in het Noord-Hollandse Burgerbrug. Dochter Melissa van de familie was Dave tegengekomen in Amsterdam en had ze uitgenodigd om verder te feesten in de villa van haar ouders. Dat liep twee avonden uit de hand: er werd van alles gestolen en twee seksvideo's van Dave en Melissa belandden op internet. Roelvink en vier vrienden stonden vanwege dat alles twee weken geleden voor de rechter. Vanmiddag was de uitspraak.

Nephorloges
Dave werd dus 'slechts' veroordeeld voor heling van de gestolen spullen omdat de kostbaarheden (waaronder sieraden en horloges) bij hem thuis lagen. De rechter sprak één van Dave's vrienden, Brian C., ook vrij van diefstal. Een andere vriend van Dave, Mick van R., kreeg een werkstraf van 70 uur, ook voor heling, maar alleen van de nephorloges. Ook Mick werd niet schuldig bevonden aan de diefstallen uit de woning van Melissa's ouders.

Hoofdrol
Gijs S. (enigszins bekend als dj Johnny 500 en de ex van fitnessfanaat Fajah Lourens) kreeg 70 uur werkstraf voor het stelen van één oorbel en misdragingen in het huis waar de party was. Jocelino de S., de man die een van de seksfilmpjes van Dave en Melissa maakte, kreeg een werkstraf van 80 uur. Hem wordt zwaar aangerekend dat hij het filmpje op internet zette. Hij moet Melissa daarvoor 7000 euro schadevergoeding betalen. Dave Roelvink hoeft de jonge vrouw niks te betalen. Volgens de rechter heeft hij niet stiekem gefilmd en heeft hij de filmpjes ook niet openbaar gemaakt.

De straffen pakten minder zwaar uit dan was geëist twee weken geleden. Wie nou de sieraden en andere kostbaarheden heeft gestolen, blijft onduidelijk. Daarvoor (behalve Gijs S voor één oorbel) werd niemand veroordeeld. Wel voor heling van de gestolen spullen. Geen van alle verdachten was bij de uitspraak aanwezig. Dave Roelvink liet uit angst voor publiciteit twee weken geleden de rechtszaak ook al aan zich voorbijgaan.

Hoger beroep
Nienke Hoogervorst, de advocaat van Dave, noemt een taakstraf van 150 uur aan de hoge kant. ,,En we zijn het sowieso niet eens met de beschuldigingen'', aldus Hoogervorst die nog niet weet of hoger beroep tegen de uitspraak zal worden aangetekend. ,,Ik weet niet of Dave dat wil vanwege de publiciteit.''

  1. Koning bedankt Nederlanders in India op bijzondere plek

    Koning bedankt Nederlan­ders in India op bijzondere plek

    Koning Willem-Alexander bedankte Nederlanders die in India wonen en werken vanavond tijdens een receptie op een bijzondere plek. Samen met koningin Máxima ontving hij leden van de Nederlandse gemeenschap in India in het Taj Mahal Palace & Tower in Mumbai, de zwaarst getroffen plek tijdens de terreuraanslagen die de havenstad in 2008 trof. Voorafgaand aan de receptie legden Willem-Alexander en Máxima een krans in de hotellobby ter nagedachtenis aan die verschrikkingen.