Volledig scherm
David Cassidy in 2008. © AP

David Cassidy op 67-jarige leeftijd overleden

updateHij was hét jeugdidool in de jaren 70. Geen meisjeskamer was compleet zonder poster(s) van David Cassidy. De Amerikaanse zanger en acteur overleed vannacht op 67-jarige leeftijd.

The Partridge Family - een complete generatie groeide in de jaren 70 op met de tv-serie over het gelijknamige muzikale gezin in het fictieve Amerikaanse stadje San Pueblo, dat Las Vegas wil veroveren met zijn uiterst blijmoedige pop.

David Bruce Cassidy speelde vanaf 1970 de rol van Keith Partridge, tieneridool en ideale schoonzoon ineen. Aanvankelijk louter gecast op zijn uiterlijk, bleek Cassidy - zoon van zanger/acteur Jack Cassidy en actrice Evelyn Ward - toch een alleszins redelijke zanger, al zouden de looks van de gedroomde boyfriend altijd bepalend blijven voor zijn carrière.

Alvorens het gezin Partridge in 1970 te completeren, was Cassidy al te zien tv-reeksen als Ironside, Marcus Welbey en Bonanza

Tien albums

Volledig scherm
© AP

The Partridge Family, in het bijzonder uit de reeks afkomstige hitsingle I think I love you, maakte hem tot een internationale ster. De Partridge Family (in ons land uitgezonden tussen 1972 en 1974) was goed voor liefst tien albums, die elk één miljoen exemplaren verkochten.

Als solist reikte Cassidy evenwel verder. ‘Cassidymania’ was de term die zijn immense populariteit onder een hoofdzakelijke jong, vrouwelijk publiek passend verwoordde.

Waar hij ook optrad, het beeld was overal eender: tienduizenden gillende meisjes die zich verdrongen om hun idool van dichtbij te zien, hun David die met songs als How can I be sure en Could it be forever menig bakvishart deed overslaan.

Tijdens een van zijn massaconcerten in 1974 Londen werd een jonge fan doodgedrukt. Ruim 800 bezoekers raakten bovendien gewond.

Massale hysterie

Cassidy, zichtbaar aangedaan, was verbijsterd. Hij sprak de ouders van het meisje, de 14-jarige Bernadette Whelan, met wie hij overlegde niet aanwezig te zijn op de begrafenis, uit angst voor wederom massale hysterie. ‘Dit verschrikkelijke ongeluk zal mij mijn leven achtervolgen’, verklaarde hij destijds.

De zanger besloot te stoppen met toeren en legde zich toe op het schrijven en opnemen van liedjes. Dat resulteerde midden jaren 70 in drie goed ontvangen albums. Onder meer met I write the songs (later het lijflied van Barry Manilow) had hij stevig succes.

David Cassidy omschreef met gevoel voor relativering zijn muziek als ‘bubblegum-pop’ - kauwgompop in deze contreien. Romantische liedjes, vaak glad georkestreerd, die naadloos aansloten bij zijn imago van de onbereikbare ster .

Stevige drinker

Volledig scherm
David Cassidy in 1974. © Photo News

Hij betaalde ook de tol van de roem: Cassidy werd een stevige drinker en werd meerdere keren door de Amerikaanse politie aangehouden voor rijden onder invloed. In de jaren 80 was hij naar eigen zeggen failliet, niettegenstaande zijn succes en hoge gages tijdens optredens.

Begin dit jaar verklaarde Cassidy, evenals zijn grootvader en moeder, aan dementie te lijden. In 2011 had hij zich publiekelijk sterk gemaakt voor onderzoek en preventie naar de ziekte, toen zich bij zijn moeder de eerste verschijnselen openbaarden.

Zaterdag werd de zanger met spoed opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van het uitvallen van verscheidene organen. Hij werd daarop in kunstmatige slaap gehouden.

David Cassidy was drie keer getrouwd en laat een zoon, zanger Beau Cassidy (26) en een dochter, de actrice Katie Cassidy (30), na.