Volledig scherm
© PR

De absolute eeuwigheidswaarde van ABBA

Deze maand is het 25 jaar geleden dat het verzamelalbum 'ABBA Gold' verscheen. Een must voor elke muziekcollectie, vindt Stefan Raatgever. Zelf heeft hij drie verschillende edities in de kast staan.

Volledig scherm
Stefan Raatgever © Joost Hoving

Ze zijn er allemaal. De witte tuinbroek van Björn uit 1979, de plateauzolen van het Eurovisie-optreden met Waterloo en zelfs de helikopter van de hoes van het album Arrival. Ongelooflijk overigens dat de vier ABBA-leden destijds allemaal in die vliegmachine pasten. Er twee personen in proppen bleek tijdens mijn bezoek aan het ABBA Museum te Stockholm al een acrobatische opgave.

Wie de tentoonstelling rondom Zwedens grootste popgroep ooit doorloopt, eindigt in een winkelwalhalla dat voor de ware ABBA-adept alle levensbehoeften in de schappen heeft. Ik zwichtte voor twee koelkastmagneten (je zal maar zonder zitten) met de hoezen van The Visitors en Super Trouper, maar met afstand het best verkochte artikel hier is de cd met grootste hits: ABBA Gold.

Nadat het museum in mei 2013 openging, kwam het album dankzij de museumverkopen opnieuw in de Zweedse album top 10 terecht. Om vervolgens weer vier jaar lang bij de zestig bestverkochte platen te blijven staan. Elke maand worden er wereldwijd nog enkele tienduizenden stuks van verkocht. De teller staat 25 jaar na verschijnen mondiaal inmiddels op ongeveer 35 miljoen.

Daarbij zitten drie exemplaren van mij. Allemaal in verschillende uitvoering (de laatste verscheen in 2014 rond de 40- jarige verjaardag van ABBA's songfestivalzege) maar opgebouwd rond dezelfde negentien hits. Klassiekers en ondanks hun middelbare leeftijd nog altijd geslaagde popsongs.

Aan de klassieke uitleg ('Een liedje dat je binnen 3 minuten alle leuke kanten van het leven laat horen') voegde ABBA iets toe: ook de melancholie van het menselijk bestaan vond een plek in de perfecte pop van Björn Ulvaeus en Benny Anderson. Op ABBA Gold is The Winner Takes It All (over een pijnlijke echtscheiding) daarvan de fraaiste exponent. Maar de songs die ABBA's zwaarmoedige kant het best vertegenwoordigen (When All is Said and Done, The Day Before You Came) kregen pas later een plek op deel twee van ABBA Gold.

Uiteraard, ABBA werd vaak verguisd. Kauwgumballenpop, zoet genoeg om meteen door het tandglazuur van een gezond gebit te branden. Maar die kritiek gaat voorbij aan het ambachtsschap waarmee Björn en Benny hun hits construeerden. Ze schreven elke song als een potentiële wereldhit: met een refrein als een oorwurm, een miljoenenmelodie en orkestratie geformeerd rondom twee van de mooiste stemmen uit de popmuziek.

In de decennia die volgden profiteerden landgenoten als Roxette, Ace of Base, The Cardigans en hitschrijvers als Denniz Pop en Max Martin van hun nalatenschap. Die erfenis is, in tegenstelling tot bij veel andere artiesten, prima samen te vatten met een greatest hits-collectie. Hoewel albums als The Visitors en Arrival absoluut overeind staan als muzikale werkstukken, was ABBA toch vooral een singlesband.

Voor iedereen die de gouden hitcollectie van het Zweedse viertal nog niet bezit, daarom een bescheiden oproep: laat de 25ste verjaardag een reden zijn het album alsnog aan te schaffen of te streamen. Vreemd genoeg hebben marketinggeniën Björn en Benny, die recent in Stockholm ook een zogeheten dinner- experience in ABBA-stijl openden, geen jubileumuitgave in de planning. Geeft niets. Het gaat om de muziek. Om Dancing Queen, om SOS en om Knowing Me, Knowing You. Om die negentien songs van absolute eeuwigheidswaarde.

Dit artikel is afkomstig uit AD Magazine, de weekendbijlage van het AD.

poll

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

  • Glenn (5%)
  • Hans (69%)
  • Marjolein (25%)
3016 stemmen