Volledig scherm
Herman Koch voor zijn boekenkast © Marco Hofsté

De boeken van Herman Koch: Reve voelde als bevrijding

VideoWelk boek heeft het meest voor ons land betekend? Op die vraag moet definitief een antwoord komen. Alle lezers mogen meebeslissen tijdens de Verkiezing van het Belangrijkste Boek. Bekende Nederlanders doen komende week een boekje open over hun favoriete exemplaren. Deze week: Herman Koch.

Quote

Ik lees best veel, maar ik geloof niet in mensen die altijd lezen

Herman Koch

Wat is het laatste Nederlandse boek dat u heeft gelezen?
,,Broer, het boekenweekgeschenk van Esther Gerritsen. Ik was nieuwsgierig: hoe schrijf je een verhaal binnen een vastgesteld aantal bladzijden? Volgend jaar schrijf ik het boekenweekgeschenk en ik ga er zeker nog een aantal lezen om een idee te krijgen hoe anderen het hebben gedaan."

Leest u veel?
,,Ik lees best veel, maar als ik aan het schrijven ben, lees ik minder. En vooral boeken die in dienst staan van wat ik zelf aan het schrijven ben. Is dat bijvoorbeeld een eerste liefde, dan lees ik boeken die daarover gaan."

Welk boek is belangrijk voor u geweest?
,,Op weg naar het einde van Gerard Reve. Ik las het toen ik een jaar of 17 was. Nadat ik boeken van Vestdijk en vuistdikke Russische romans had gelezen was dit boek een verademing. Ik wilde schrijven, maar dat leek me moeilijk met al die structuren, composities, personages en plots. Reve voelde als een bevrijding. Het was overzichtelijk en humoristisch. Ik dacht: zo kan het ook."

Scroll verder na de video

Is er nog een boek dat veel invloed op u heeft gehad?
,,Op een literair festival in Nieuw-Zeeland moest ik praten over the book that saved you. Omdat het internationaal moest zijn, kwam ik uit bij Dubliners van James Joyce. Ook zo'n openbaring. Ik was een jaar of 20 en dacht ook bij dit boek: zo kan het dus ook."

Is lezen voor u een levensbehoefte?
,,Ik kan ook zonder. Ik vind het plezierig en zou het missen, maar zeker als ik zelf schrijf verheug ik me meer op een voetbalwedstrijd dan op een boek. Televisie ontspant dan beter.

,,Ik lees vaak op lange vliegreizen, maar ik heb ook weleens twaalf uur in een vliegtuig voor me uit zitten staren en gemijmerd. Dat vind ik heerlijk. Ik geloof ook niet in mensen die altijd lezen. Soms moet je een paar bladzijden lezen en dan mijmeren, dan gebeurt er tenminste wat."

Volgende week: 'De boeken van... Kader Abdolah'. Stemmen op úw belangrijkste boek? Zie belangrijksteboek.nl