Volledig scherm
PREMIUM
Muziek maken betekent alles voor de schuchtere scholiere Zoë (Vajèn van den Bosch) maar sinds het vertrek van haar vader heeft ze haar gitaar niet meer aangeraakt. Als zij op de fiets wordt aangereden door de tourbus van Mik (Rein van Duivenboden), een Nederlandse superster à la Justin Bieber waar Zoë bepaald geen fan van is, springt er toch een vonk over tussen de twee. © PR

De filmrecensies van deze week

filmrecensiesHet AD brengt iedere week op donderdag recensies van films die in première gaan. Deze keer: de thriller Prooi, de thriller Inferno, het drama Tonio en de jeugdfilm Hart Beat.

Dick Maas blijft zichzelf trouw

Thriller

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Prooi

Wat heeft Dick Maas toch tegen zijn woonplaats Amsterdam? Zodra de regisseur de kans krijgt strooit hij rampspoed uit over de hoofdstad. Hij deed het onder meer met een seriemoordenaar in de thriller Amsterdamned, maar in Prooi gaat hij helemaal los.

Een mensenetende leeuw decimeert de plaatselijke bevolking die zelfs niet meer rustig de tram kan nemen. Het losgeslagen beest duikt overal op: aan de grachten, in parkeergarages en zelfs in het Vondelpark. De Arena lag niet op zijn route. In zijn thriller Prooi is Dick Maas op zijn best. Horror en humor gaan weer hand in hand.

Achtervolgingen staan natuurlijk ook op het menu. De regisseur blijft zijn eigen stijl volkomen trouw. De kijker weet dus wat hij kan verwachten, zo herkenbaar is de aanpak van Maas, wat hem uniek maakt in het Nederlandse filmlandschap: een regisseur met een duidelijke eigen signatuur. Oke, niet alles werkt.

Sommige komisch bedoelde scènes - zoals met een stotterende stratenveger - gaan onderuit. De rol die Sophie van Winden speelt als dierenarts bij Artis is tamelijk eenduidig, maar diepgang heeft geen plaats in dit genre dat mikt op primaire gevoelens. Als totaalpakket werkt Prooi als spannend en onderhoudend bioscoopvertier. Ook door een verrassende plotwending aan het slot en een leeuw die zich overtuigend tegoed doet aan de Amsterdamse bevolking.
(Ab Zagt).

Regie: Dick Maas. Hoofdrollen: Sophie van Winden, Julian Looman en Mark Frost.