Volledig scherm
Een scène uit Rogue One. © Walt Disney

De filmrecensies van deze week

filmrecensiesHet AD brengt iedere week op donderdag recensies van films die in première gaan. Deze keer: de sciencefiction Rogue One, de animatie Sing, het jeugddrama Kappen! en het drama Collateral Beauty.

Veel geweld, weinig humor

sciencefiction

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Rogue One

Natuurlijk komt de klassieke zin 'May The Force Be With You' ook voor in Rogue One, een afgeleide film van de Star Wars-sage. Het eerste personage dat deze woorden uitspreekt is Jyn Ferso (Felicity Jones), de onbetwiste heldin in dit avontuur.

Jyn draagt als rebellenleider voor een groot deel de film op haar schouders. Ze is minstens zo sterk en vechtlustig als Rey uit The Force Awakens, de Star Wars-hit van vorig jaar. Een verschil met deze film is dat Rogue One - de titel verwijst naar het ruimteschip van de opstandelingen - veel meer geweld bevat. Het aantal witgeharnaste troopers dat over de kling wordt gejaagd is amper bij te benen. Er zitten ook duidelijke verwijzigingen in naar echte oorlogen.

De rebellenclub van Jyn neemt geen halve maatregelen om in bezit te komen van de bouwplannen voor Death Star - ontworpen door haar vader Galen Erso (Mads Mikkelsen) - die later een belangrijke factor wordt in de overige Star Wars-films. Erso heeft bewust een weeffout achtergelaten waardoor het machtigste wapen in het heelal ook vernietigd kan worden.

Rogue One zit vol met onbeken­de personages die zeker door de fans omarmd zullen worden. Zo is er een heel sceptische robot genaamd K-2SO, die af en toe voor een komische noot zorgt. Maar de humor is wel aan de schaarse kant in dit soms wanhopige ruimteavontuur.

Ondanks negatieve voorverhalen over problemen bij de totstandkoming misstaat Rogue One zeker niet in de reeks. En Felicity Jones weet in enkele confrontaties echt indruk te maken. Ze straalt een soort fragiele vastberadenheid uit die perfect past bij haar personage. The Force zit duidelijk in haar dna. (Ab Zagt)

Regie: Gareth Edwards. Hoofdrollen: Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Diego Luna en Ben Mendelssohn.

Volledig scherm
Een scène uit Rogue One. © Walt Disney

Genot voor oog en oor

animatie

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Sing

Meezingen mag, maar kijken is nog beter. De animatiemusical Sing is een genot voor oog en oor. De studio die al eerder furore maakte met de bioscoophits Despicable Me en The Secret Life of Pets legt de lat nu heel hoog met zijn nieuwste productie.

Sing is eigenlijk een grote jukebox, waarin ruim tachtig hits (van My Way tot en met Hallelujah van Leonard Cohen) in flarden de revue passeren. De nummers krijgen een extra lading door het zangtalent van onder meer een verlegen olifant, een zelfbewuste muis, een multitaskende zeug en een punkachtig egeltje.

Het verhaal draait om een theatereigenaar, het koalabeertje Buster Moon (stem: Matthew McConaughey). Hij organiseert een talentenjacht om zijn noodlijdende bedrijf overeind te houden.

Wat Sing de moeite waard maakt, is dat de dierenkarakters veel aandacht krijgen. Zo is er een opstandige gorilla die niet een loopbaan ambieert in de gangsterbende van zijn vader, maar het liefst als zanger door het leven wil gaan. Zijn dilemma is een van de aardigste verhaallijnen in Sing. (Ab Zagt)

Regie: Garth Jennings. Originele stemmen: Matthew McConaughy, Reese Witherspoon en Scarlett Johansson.

Volledig scherm
Een scène uit Sing. © Universal

Wie verlinkt zijn zandbakvrienden?

jeugddrama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Kappen!

In deze achtste verfilming van een van de meer dan zestig (!) boektitels die Carry Slee op haar naam heeft staan, worden wederom effectief klassieke tienerthema's behandeld. Van verwaarlozing en prille verliefdheid tot ziekte en nare groepsdruk.

Als Sanders zandbakvrienden Chris en Maarten naar een andere middelbare school vertrekken, ontdekt Sander dat ze er omgaan met de gewelddadige Emiel. Met Emiel aan kop neemt hun kattenkwaad extreme vormen aan. En dan valt er een slachtoffer. Emiel dreigt Sander als schuldige aan te wijzen, waarna Sander zo snel mogelijk probeert zijn onschuld te bewijzen. Gelukkig krijgt hij hulp van een leuk meisje dat zelf eveneens de nodige problemen heeft.

Ook deze verfilming van Kappen! was in handen van Maria Peters, Dave Schram en Tessa Schram, als respectievelijk scenarist/producent, producent en regisseur. Deze filmfamilie - moeder, vader en dochter - weet precies de juiste, serieuze en recht door zee-toon te pakken die jeugdige Slee-fans zo waarderen. (Maricke Nieuwdorp)

Regie: Tessa Schram. Hoofdrollen: Tonko Bossen, Bente Fokkens.

Volledig scherm
Een scène uit Kappen! © Dutch FilmWorks

Tranentrekker vol platitudes

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Collateral Beauty

Reclameman Howard (Smith) is jaren na het overlijden van zijn dochtertje nog altijd compleet lamgeslagen. Op kantoor zien zijn drie bevriende collega's hoe Howard stilzwijgend kunstwerken van dominostenen bouwt en hartenkreetbrieven pent naar de 'dood', 'tijd' en 'liefde'.  Belangrijke klanten dreigen te vertrekken en ook zijn maatjes krijgen geen contact meer met hem. Daarom besluiten ze tot een drastische maatregel om Howard te confronteren met de realiteit van het nu: ze huren drie acteurs in die de rouwende vader aanspreken als 'dood', 'liefde' en 'tijd'.

Gelikte tranentrekker vol platitudes over het soms oneerlijke leven, de kracht van liefde en die onvermijdelijke dood. Smith lijkt niet helemaal op z'n plek in deze bloedserieuze rol. Ook voor de rest van de toch sterke cast geldt dat ze in andere films, zonder zo'n van-dik-hout-zaagt-men-planken-scenario, beter voor de dag kwamen. Hoewel het plot gematigd effectief is, blijft werkelijke beroering achterwege. (Maricke Nieuwdorp)

Regie: David Frankel Hoofdrollen: Will Smith, Edward Norton, Kate Winslet.

Volledig scherm
Will Smith in een scène uit Collateral Beauty. © Warner Bros
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement