Volledig scherm
Ab Zagt in Cannes © AD

De mooiste liefdesfilm aller tijden

AB IN CANNESFilmredacteur Ab Zagt volgt voor het AD het Filmfestival van Cannes. Dagelijks bericht hij in een weblog over zijn indrukken en ervaringen.

Wat is de mooiste liefdesfilm die ooit is gemaakt? Af en toe wordt deze vraag, meestal bij kaarslicht, aan mij voorgelegd. Het hangt van de stemming af welke titel er dan boven komt drijven.

Alle romantische komedies, zeker van Nederlandse makelij, vallen meteen af. Films met een happy ending hebben sowieso niet mijn voorkeur. Want zo zit het leven domweg niet in elkaar.

Ik sluit me aan bij regisseur Robert Altman, inmiddels overleden, die over Sleepless in Seattle (met Tom Hanks en Meg Ryan die elkaar pas in de slotscène in de armen sluiten) jaren geleden in een interview zei: ,,Die hele film is totaal oninteressant. Mij boeit het pas wat er daarna gebeurt. Ik durf te wedden dat dit paar na twee jaar weer uit elkaar is.’’

Wat heeft deze inleiding met het huidige Filmfestival van Cannes te maken? Heel simpel omdat dit weekeinde een vervolg, zelfs het tweede, op Un Homme et une Femme (1966) in wereldpremière gaat.

Regisseur Claude Lelouch brengt zijn bejaarde hoofdrolspelers – Jean-Louis Trintignant (dik in de 80 inmiddels) en Anouk Aimée – nog eenmaal bijeen. Ik heb een embargo moeten ondertekenen, dus ik mag nog niet te veel over deze film vertellen, maar het ontroerde mij in hoge mate.

Un Homme et Une Femme is een waarachtig liefdesverhaal, met alle onvolkomenheden die in een relatie naar boven komen. Aantrekken en afstoten, overspel, verdriet, alles weer goedmaken, kortom het echte leven.

Het tweede vervolg op het heerlijk melancholische Un Homme et une Femme – wie herinnert zich die mooie muziek van Francis Lai niet? – heeft de fraaie titel Les plus belles années d’une Vie. Zoals gezegd ik mag niet uit de school klappen, maar de film, die zondag in wereldpremière gaat, heeft mij geroerd. Maar om alles goed te waarderen moet je wel een beetje geleefd en geleden hebben om een en ander binnen te laten komen. Ik verwacht niet dat deze film – die nog niet door een Nederlandse distributeur is opgepikt - op de gebruikelijke Lady’s Nights, inclusief goody bags, vertoond gaat worden. Daar is dit liefdesdrama niet plat genoeg voor.

Quote

Die hele film is totaal oninteres­sant. Mij boeit het pas wat er daarna gebeurt. Ik durf te wedden dat dit paar na twee jaar weer uit elkaar is.

Regisseur Robert Altman
Volledig scherm
De Franse regisseur Claude Lelouch (rechts) hier in 1966. Hij heeft hier de Golden Palm gekregen voor zijn film "Un homme et une femme". Links van hem acteur Per Anderson, die toen best actor werd. Deze speelde overigens niet in Un homme et une Femme. © AFP

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (55%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (45%)
9188 stemmen