Volledig scherm
Capaldi als Doctor Who © PR

De nieuwe Doctor Who is... Een vrouw

De nieuwe Doctor Who is een vrouw. Jodie Whittaker (35) is de eerste actrice die in de huid van het legendarische personage kruipt. BBC One onthulde de identiteit van de nieuwe Doctor Who vandaag na de mannenfinale van Wimbledon.

Whittaker neemt de rol over van Peter Capaldi, die eind dit jaar afzwaait als Doctor Who. De 59-jarige acteur vindt het "tijd om verder te gaan", zei Capaldi in januari. Hij debuteerde in 2013 als Doctor Who.

Whittaker zegt het een eer te vinden de hoofdrol te mogen vertolken in de legendarische Britse tv-serie. ,,Niet alleen als acteur, maar ook als feminist, vrouw en iemand die zich graag laat uitdagen om juist dat te worden waarvan anderen zeggen dat dat niet kan", zei ze. Op de site van de BBC laat ze de fans van de serie weten dat ze niet hoeven te schrikken nu er opeens een vrouwelijke Doctor Who komt. Volgens de actrice is Dr. Who juist een serie waarin ruimte is voor veranderingen. ,,Bovendien hebben de fans van de serie al zoveel veranderingen meegemaakt. En dat Doctor Who nu een vrouw is, is geen enge verandering. Het is er eentje die past in deze tijd."

De eerste aflevering van de nieuwe reeks met een vrouwelijke Doctor Who is op Eerste Kerstdag te zien bij de BBC. Whittaker is de dertiende acteur die in de huid van Doctor Who kruipt. Ze neemt de rol op zich vanaf het elfde seizoen, dat volgend jaar wordt uitgezonden. De 35-jarige Engelse actrice speelde eerder in series als Broadchurch en The Assets. Ze was bovendien te zien in films als Venus, One Day en Black Sea.

De BBC zond Doctor Who van 1963 tot en met 1989 uit. De serie over The Doctor die met zijn TARDIS door tijd en ruimte kan reizen werd daarmee de langstlopende sciencefictionserie. In 2005 pakte de Britse omroep Doctor Who opnieuw op met Christopher Eccleston in de rol van de tijdreiziger.

Volledig scherm
© Joel Ryan/Invision/AP
  1. Dit zijn de acht slinkse verleidsters in nieuw seizoen Temptation Island

    Dit zijn de acht slinkse verleidsters in nieuw seizoen Temptation Island

    RTL 5 en de Vlaamse omroep VIJF maakten gisteren bekend wie de acht mannelijke verleiders zijn in het nieuwe seizoen van Temptation Island: vanaf donderdag 1 februari te zien op beide zenders. Vandaag werden ook de acht vrouwen gepresenteerd die, net als de hunks, stevig gaan stoken in de relaties van vier deelnemende koppels. Dit zijn de acht dames die ongetwijfeld voor de nodig onrust gaan zorgen. ,,Er bestaan geen mannen die verleiding door een sexy vrouw kunnen weerstaan'', aldus Yasmine: één van de beauty's.