Volledig scherm
PREMIUM
Taylor Swift © epa

De ontmaskering van Taylor Swift

Taylor SwiftHet koninkrijk van Taylor Swift wankelt. Jaren was ze Amerika's favoriete buurmeisje, maar nu blijkt ze toch minder onschuldig dan haar gepolijste imago doet verkomen.

Volledig scherm
In 2010 poseert Taylor Swift met haar Emmy-awards © anp

De carrière van Taylor Swift is er een uit het handboek 'sterrendom voor dummies'. In minder dan tien jaar groeide ze uit van tienermeisje met gitaar uit Nashville tot een van de grootste artiesten ter wereld. Haar muziek evolueerde mee: van kabbelende mierzoete countryliedjes naar evenzo onbezorgde en radiovriendelijke kauwgomballenpop. Vrolijke beat eronder, af en toe een rapper erbij en hop, weer een hit.

Om een idee te geven van de populariteit van Swift: haar video Shake it off werd 1,5 miljard keer bekeken, ze won tien Grammy's en Forbes plaatste Swift dit jaar boven aan de lijst van best betaalde beroemdheden met een geschat jaarinkomen van 150 miljoen euro. Swifts kreukloze en zorgvuldig geconstrueerde imago is gestoeld op de familiewaarden waar conservatief Amerika dol op is. Centraal hierin staan de diep in het christendom verankerde principes van onschuld en zuiverheid.