Volledig scherm
Koningin Elizabeth haat pijnlijke voeten. © AFP

De Queen huurt iemand in om pijnlijke schoenen in te lopen

Niets zo vervelend als nieuwe schoenen inlopen, moet de Britse koningin Elizabeth hebben gedacht. De 93-jarige Queen vond iemand om de pijnlijke taak aan uit te besteden. 

In haar boek The Other Side of the Coin: The Queen, beschrijft Angela Kelly, de kleermaakster van Elizabeth, welke creatieve oplossing het staatshoofd voor het schoenenprobleem bedacht. ,,Zoals is beschreven in de pers, loopt een dienaar de schoenen van Hare Majesteit in om ervoor te zorgen dat ze comfortabel zijn en dat ze altijd klaar is om te gaan”, schrijft Kelly. ,,En ja, ik ben die dienaar.” Al vindt ze dat duidelijk geen al te groot probleem. ,,De Queen heeft erg weinig privémomenten en dus ook geen tijd om haar schoenen in te lopen. En aangezien we dezelfde schoenmaat hebben, is dit de meest logische oplossing.”

In 2017 verklapte ontwerper Stewart Parvin al aan de Evening Standard dat een lid van het koninklijke huishouden de schoenen van Elizabeth draagt om ze in te lopen. ,,Die schoenen moeten meteen comfortabel zijn", legde Parvin toen uit. ,,Ze heeft inderdaad iemand om ze te dragen. De Queen kan nooit zeggen: ‘Oh, ik voel me oncomfortabel, ik kan niet verder lopen.’ Ze heeft het recht om de schoenen door iemand te laten inlopen.”

James Bond

Kelly beschrijft in haar boek ook hoe koningin Elizabeth er tijdens de Olympische Spelen 2012 op stond dat ze tekst kreeg in het James Bond-filmpje, dat diende ter promotie van het sportevenement in Londen. Volgens Kelly was Elizabeth direct enthousiast toen filmregisseur Danny Boyle het Britse hof benaderde voor medewerking aan het ludieke filmpje, waarin te zien is dat James Bond, gespeeld door Daniel Craig, de Queen per helikopter ophaalt en naar het stadion brengt. Elizabeth maakt daardoor een vliegende entree. Een dubbelgangster van de koningin springt samen met Bond uit de helikopter om per parachute in het stadion te landen. 

,,Ze was erg geamuseerd door het idee en stemde meteen in”, schrijft Kelly. ,,Ik vroeg aan haar of ze tekst wilde en zonder aarzeling antwoordde ze: ‘Natuurlijk moet ik iets zeggen. Hij komt mij tenslotte redden’.” Elizabeth verkoos vervolgens de zin ‘Good evening, Mr. Bond’ boven ‘Good evening, James’.