Volledig scherm
PREMIUM
Cover Voetbal International © Marcel Wagena000

De teloorgang van voetbalbolwerk VI

ReconstructieMeer dan een halve eeuw was Voetbal International toonaangevend, maar het voetbalweekblad verkeert in zwaar weer. De oplage blijft kelderen en het nettoverlies van 2016 kostte vijftien redactieleden hun baan. Nieuwe bezuinigingen dreigen. Een reconstructie.

Volledig scherm
Johan Derksen

Het is hartje zomer 2013 wanneer in brasserie Joia in Oudewater het glas wordt geheven op het afscheid van Johan Derksen. De ‘Snor’ stopt als hoofdredacteur van Voetbal International en wordt bedolven onder complimenten en cadeaus. Derksen krijgt een ingelijst shirt van George Best en zijn redactie heeft voor hem een boekje met anekdotes samengesteld.

Het is druk op de receptie, waar een vreemde stemming heerst. Derksen veegt in zijn afscheidsspeech de vloer aan met Carolina Pruis, de interim-directeur van WPG Uitgevers, die saneringsplannen heeft. ,,Het gaat mis, ik voorspel donkere tijden voor VI’’, waarschuwt hij.

Zelfs Derksen kan dan niet bevroeden dat de werkelijkheid nog donkerder zou zijn. Schrikbarend is de daling jaar van de oplage, jaar na jaar. Gezichtsbepalende mensen vertrekken, een enkel project mislukt en op de burelen groeit de onrust over het beleid en toekomst. VI begint verlies te lijden en moet voor het eerst in de geschiedenis snijden in de redactie. Vijftien mensen verliezen hun baan. Op de redactie heerst onvrede, tweespalt en anarchie. Het bolwerk Voetbal International wankelt.

Vanaf de oprichting in 1965 is VI toonaangevend en machtig. Het blad heeft in de hoogtijdagen een oplage van 200.000. Voor het eerst krijgen journalisten toegang tot de spelers, is er een blad met invloed van goed ingevoerde columnisten, onderzoeken en interviews. Trainers en spelers houden rekening met VI, dat hen kan laten struikelen of (in het geval van de werkloze trainer) in de schijnwerpers kan zetten.