Volledig scherm
© AP

De tien beste films van dit jaar

overzichtWelke films waren bijzonder in 2017? Filmredacteur Ab Zagt kiest zijn tien persoonlijke favorieten. 

1. Dunkirk

De origineelste oorlogsfilm van de laatste decennia gaat over overleven in helse omstandigheden. Gezien door de ogen van enkele van de honderdduizenden soldaten bij Duinkerke. 

Ab Zagt gaf Dunkirk in juli vijf sterren, lees de recensie hier terug.

2. mother!

De film die irriteert en fascineert maar bovendien belangrijke actuele thema’ s aansnijdt. Jennifer Lawrence in haar beste rol.

3. The Killing of a Sacred Deer

Een gruwelijk familiedrama dat op een absurde manier ook geestig is. Het bestaan van het echtpaar Nicole Kidman en Colin Farrell wordt volledig ondergraven.

4.  Blade Runner 2049

Een gecompliceerd, gelaagd en visueel verpletterend vervolg op de sciencefictionklassieker. Vooral Sylvia Hoeks maakt indruk in haar internationale doorbraakrol.

5. Brimstone

Een van de beste westerns van Europese makelij. Regisseur Martin Koolhoven spaart niemand in deze ingenieuze geweldsfilm met religieuze onderlagen.

6.  Baby Driver

Actie op maat van popklassiekers. Zelden heeft een regisseur beeld en muziek zo perfect op elkaar afgestemd.

7.  Get Out

Geen gewone horrorfilm, maar ook een scherpe racistische satire. Alles begint met een bezoek van een zwarte jongen aan zijn mogelijke blanke schoonouders.

8.  Loveless

Zwaar aangezette, maar voortreffelijke visie op de huidige harde Russische samenleving. Een vermissing van de zoon van een bijna gescheiden echtpaar zet alles in werking.

9.  Wonder Woman

Vergeleken met alle superheldenfilms was deze film een verademing. Vooral Gal Gadot in de titelrol zorgde voor een andere, frisse benadering van een uitgemolken filmgenre.

10.  The Big Sick

Een knarsende komedie die vermaakt en ontroert. De liefde tussen een stand-up-comedian van Pakistaanse afkomst en zijn Amerikaanse vriendin gaat over doornen en rozen.