Volledig scherm
De cast op het podium tijdens de seizoenspremière van Goede Tijden, Slechte Tijden. © ANP

'De tijd van onbezorgdheid' niet meer in nieuwe tune GTST

Goede Tijden, Slechte Tijden heeft een nieuwe leader. Niet omdat de makers iets te vieren hadden, en ook niet omdat de cast deels is vernieuwd. Maar gewoon: omdat ze bij GTST toe waren aan iets nieuws. 

Al 29 jaar teert Nederlands meest bekende soapserie op het nummer dat begint met het aanstekelijke zinnetje: 'De tijd van onbezorgdheid is voorbij....' Meestal dan, want de afgelopen jaren begon de leader (zoals de intro van tv-series vaak wordt genoemd), helemaal niet standaard met het bekende couplet. Vanaf seizoen 14 was het verdwenen, om in seizoen 25 weer terug te keren.

In de gloednieuwe intro voor seizoen 29, vanaf maandag te zien bij RTL 4 en vanaf vandaag al bij Videoland, verdwijnt 'De tijd van onbezorgdheid' weer. Waarom? ,,Er moeten keuzes worden gemaakt, en er was nu niet genoeg ruimte voor", vertelt producent Rohan Gottschalk, die het initiatief nam voor de nieuwe leader.  ,,Hij duurt dit keer maar zo'n twintig seconden. En dan moet je beslissingen nemen. Je kijkt naar de beste combinatie tussen beeld en muziek, en dan valt er wel eens wat af. Het is niet zo dat we van te voren denken: die zin gaat eruit." 

Volgens Gottschalk past de nieuwe, ingekorte intro, gezongen door zangeres Lisa Loïs, beter bij deze tijd. ,,Bij Netflix heb je al even de mogelijkheid om de hele leader over te slaan. Zeker als je veel afleveringen achter elkaar kijkt, is dat fijn. Ook bij Goede Tijden zien we dat steeds meer mensen online meerdere afleveringen achter elkaar kijken. Dus daar past zo'n kort begin goed bij. Aan de andere kant zie je ook een verschuiving, kijk maar naar de leader van Game of Thrones, of van The Crown, dat zijn prachtige beelden, op hele mooie muziek. Ze duren ook heel lang. Daar zie je ook een trend."

Ondanks de veel kortere duur van de begintune van de soapserie (bij de start in 1990 duurde de leader ruim 1 minuut), is het idee nog steeds hetzelfde. Er zijn korte fotootjes te zien van de cast, waarmee de karakters aan het publiek worden voorgesteld. Maar ook hier zien we veel evolutie. Waar de foto's eerst uit een soort fotocollage al bewegend naar voren kwamen (Gottschalk: ,,Ik moet je het antwoord schuldig blijven wie dat ooit bedacht heeft"), zien we nu duo's en losse karakters, vergezeld met oude foto's van eerdere afleveringen. ,,We hebben gekozen voor duo's omdat het vriendschap en liefde uitstraalt. Twee belangrijke elementen in een soapserie."

Historie

De nostalgie zit er de laatste tijd goed in bij Goede Tijden. Deze zomer ging RTL van start met GTST Classics, waarin elke avond afleveringen van vroeger werden herhaald op het vertrouwende tijdslot van 20.00 uur. De nostalgische uitzendingen, terugkerend tot diep in de jaren 90, kregen vooraf een inleidend praatje van twee acteurs. 

Ook in de nieuwe leader zien we beelden van vroeger. ,,De historie van de karakters is heel belangrijk", legt Gottschalk uit. ,,Het zorgt voor binding, versterkt de verhaallijn. We willen dat op deze manier extra benadrukken." En er verandert dit seizoen meer: de soapserie introduceert onder meer vier nieuwe mannelijke karakters

Ook komt er meer tempo in de verhaallijn. ,,We merkten dat daar meer behoefte aan was", legt Gottschalk uit. ,,We zien dat kijkers meerdere afleveringen achter elkaar kijken. Vroeger schreven we op zo'n manier dat het niet erg was om soms een aflevering te missen. Maar nu, met de terugkijkfunctie, hoef je geen aflevering meer te missen. Dus dan kan het tempo omhoog."

Daarnaast bevat dit seizoen GTST wat minder ellende. ,,Er zijn veel nieuwe verhalen, alles is weer heel fris. Het wordt dit jaar iets meer 'Goede Tijden' dan 'Slechte Tijden'. Er was de afgelopen seizoenen soms wel wat veel ellende."

  1. Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-foto Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-fo­to Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Eerder was het Kim Kardashian met haar billen, nu heeft Jennifer Aniston (50) het internet ‘gebroken’ door lid te worden van Instagram en haar eerste openbare foto te delen. Het gesprek op het fotoplatform gaat echter over iets anders. Aandachtige volgers hebben een detail ontdekt op de Friends-foto die ze deelde en kunnen hun ogen niet geloven. ‘Wat een manier om je entree te maken op sociale media’, klinkt het. Wat is er aan de hand?

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (55%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (45%)
7297 stemmen