Fan Jopie Steinbruckner (m) met Ton en Hanny Veerkamp. Haar wagentje zit vol Man bijt hond-prullaria.
Volledig scherm
Fan Jopie Steinbruckner (m) met Ton en Hanny Veerkamp. Haar wagentje zit vol Man bijt hond-prullaria. © Dingena Mol

De Veerkampjes rouwig om laatste Man bijt hond

Man bijt hond verdwijnt deze week na 16 jaar van de buis en gaf een afscheidsfeestje. Eregasten: De Veerkampjes. ,,We zaten gewoon thuis op de bank.''

Nel Veerkamp
Volledig scherm
Nel Veerkamp © Dingena Mol
Quote

Ik word nog steeds elke dag herkend. Ben ik trots op

Hanny Veerkamp

Hanny en Ton Veerkamp hebben zich nog maar net op een bank met gouden Chanel-kussentjes genesteld, als de eerste fan zich al tussen hen inwringt. ,,Maak maar een stuk of tien foto's," beveelt de man zijn vrouw, die zich een muisarm klikt.  

Vandaag kan het nog: 1200 fans zijn naar Theater Gooiland in Hilversum gekomen om afscheid te nemen van de bekendste Man bijt hond-karakters. Na 16 jaar televisie stopt het programma ermee. En daar is helemaal niemand het mee eens. Ook de Veerkampjes niet. ,,Heel jammer. Wij waren al fan, toen we nog niet bekend waren. Om 19.00 uur zaten wij elke avond met het bord op schoot voor de tv," vertelt Hanny. Ze weet nog goed dat Man bijt hond bij haar woonboot in Amsterdam aanbelde in 2004. ,,Nee, riep ik, hebben we de postcodeloterij gewonnen? We hadden wel elf loten." ,,Acht," corrigeert Ton haar. Hanny: ,,Acht, ook goed. Maar we wonnen natuurlijk geen cent."

De kijkers vielen als een blok voor Nel, haar mopperende, kettingrokende en in tijgerprint gehulde moeder die bij hen op de woonboot woonde. Nel groeide uit tot één van de meest bekende gezichten van Man bijt Hond. Als ze nog zou leven, was ze vandaag al mopperend naar Hilversum gekomen, tekent dochter Hanny uit. In haar favoriete hagelwitte jas, met die dode vos om haar nek. ,,Ik ga niet naar die deftige mensen toe, zei ze dan. Achteraf vond ze de aandacht schitterend."

Hardop grinnikend denken Hanny en Ton terug aan een hilarisch tv-fragment, dat nog steeds wordt herhaald: het tandartsbezoek waarbij Nel het verkeerde kunstgebit in haar mond stopt. ,,Ze bleef  ontkennen, maar ik had het zelf gezien."

De Veerkampjes vinden het nog steeds wonderbaarlijk dat zij zo'n kijkcijferhit werden. Hanny: ,,Ik word nog steeds elke dag herkend. Afgelopen week nog. Stonden er mensen uit Leiden voor de deur. Jaaa, daar ben ik trots op. Ik begrijp alleen niet wat er zo speciaal aan ons is. We zijn maar gewone mensen, zei mijn moeder altijd."
,,Nou," sputteren de Limburgse fans Toos en Jo Vleugel tegen. De twee, gehuld in degelijke colbertjes, kijken elkaar keurend aan. ,,Een docu over ons, de 'Vleugeltjes', was toch minder leuk geweest.''

Prullaria
Een aantal fans heeft zich vandaag in een tijgervelletje gestoken, ter ere van Nel. Maar Jopie Steinbruckner uit Alkmaar niet. Zij ploft in haar normale kloffie tussen de Veerkampjes: dikke fleecetrui en blauwe sokken in sandalen. Ze trekt  een karretje achter zich aan, volgestopt met Man bijt hond-prullaria. Een Man bijt hond-theelepel, een Man bijt Hond-mok en twee Man bijt hond-T-shirts. Extra extra large, 'want die dingen krimpen altijd'.

Jopie heeft de laatste jaren geen uitzending overgeslagen en speurt de verdere middag naar andere bekende typetjes. Ze zijn er bijna allemaal: Boer Frans in zijn modderlaarzen, de slechtziende meneer Huitema, de bingodame, de 'lachende meneer' en rapper Sjors.
Op fanforums werd soms geopperd dat De Veerkampjes acteurs waren, maar alles was puur natuur, verzekert Hanny. ,,We zaten gewoon thuis op de bank en nooit een scène overgedaan." Haar moeder was überhaupt niet te regisseren. ,,Alles wat ze zei, kwam uit haar tenen. Soms hoor ik haar nog mopperen in mijn hoofd. Maar wat had ze vandaag genoten. Man bijt hond heeft haar de mooiste jaren van haar leven gegeven."
 
Komende vrijdag is de laatste uitzending op NPO2.