Debby Gerritsen.
Volledig scherm
Debby Gerritsen. © Kee&Kee

De verantwoordelijkheid van seksueel wangedrag bij de slachtoffers neerleggen is echt absurd!

Podcast Zij zegtIn de wekelijkse podcast en column Zij zegt kijkt AD-columnist Debby Gerritsen vanuit een vrouwelijk perspectief naar het nieuws van de afgelopen week. Wat viel op? Hierover praat ze met een vast panel van vrouwelijke experts. Deze week praat Debby met Amnesty-jurist Martine Goeman over de misstanden bij The Voice of Holland, seksueel geweld en de huidige wet die slachtoffers zou moeten beschermen, maar juist het tegenovergestelde doet: victim blaming. Luister mee!

32 reacties

 • Toby Louwen

  4 maanden geleden
  De verantwoordelijkheid voor het feit niet, maar voor het aangifte doen wel. En dan mag, na gedegen onderzoek, de rechter er naar geldige wetgeving een uitspraak over doen. Dat heeft een rechtstaat, en houden wij voor zover ik weet in hoge eer. De verantwoordelijkheid voor melding teniet doen en overgaan tot een soort trial-by-media-Staat is dus logischerwijs iets wat "we" NIET willen. Het slachtoffer heeft ook verantwoordelijkheden willen we de daders en hun gedrag uitbannen.
 • Carel van de Vrede

  4 maanden geleden
  @S de Coo, aanranding us al in ons wetboek can strafrecht sinds dat boek bestaat, ergens uit de tweede helft van 1800 met naderhand aanpassingen door jurisprudentie van de gerechtshoven. Artikel 242 Verkrachting, hij (lees ook zij) die door geweld, bedreiging met geweld of andere feitelijkheid bij een ander tegen de wil seksueel binnendringt. Andere feitelijkheid is bijvoorbeeld chantage door gemaakte foto's.
 • John van Rijn

  4 maanden geleden
  In dit land is men onschuldig tot het tegendeel bewezen is in de rechtbank. Dus een beetje nuance zou hier best wel op zijn plaats zijn bij de reageerders onder dit artikel . We kunnen met z'n allen de vermeende daders wel even door de stront halen en hun carrière kapot maken , maar vooralsnog is er nog helemaal niets bewezen en zijn zij feitelijk nog onschuldig.
 • Carla Vos

  4 maanden geleden
  Als voor de 1e keer seks (of elke andere keer dat er ook maar enige twijfel kan zijn) gevraagd wordt: "Weet je zeker dat je dit wil" + alleen doorgegaan wordt als het antwoord ja is, ben je verzekerd dat de behoefte wederzijds is. Voor mij klinkt het sexy als een man dat zou vragen, hij neemt verantwoordelijkheid voor wat hij gaat doen. Een dikke streep door gedwongen sex en machtsmisbruik, de frisse generatie is er klaar mee.
 • Nikos Smith

  4 maanden geleden
  G.L. zwaar straffen helpt meestal niet bij pathologische gevallen. Dan helpt een vorm van behandeling of t.b.s. beter. Die duurt langer dan een taakstraf en is te verlengen. Het vrij komen is afhankelijk van de vorderingen. Dat kan lang duren.