Volledig scherm
Enkele deelnemers uit De Villa © RTL

De Villa per direct van de buis na seksueel grensoverschrijdend gedrag

De realityserie De Villa wordt per direct gestaakt. Dat meldt RTL aan deze site nadat er ophef is ontstaan over scènes waarin deelnemers ongevraagd betast worden. ,,Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel en mag nooit worden gepromoot, niet voor en niet achter de schermen”, laat een woordvoerder weten.

In De Villa voorspelt een computerprogramma vooraf welke van de deelnemende vrijgezellen het best bij elkaar passen. De singles mogen vervolgens een week lang met elkaar vakantie vieren in een luxe villa. Het gaat er wild aan toe: zo wordt er volop alcohol geschonken en slapen de deelnemers al op dag een met elkaar in bed. En dat is nu net waar de schoen wringt: de afgelopen weken waren er twee scènes te zien waarin deelnemers ongevraagd betast werden. Zo werd brunette Julia meerdere malen in bed aangeraakt door haar mogelijke 'match’ Steve. Julia gaf aan dat niet te pikken, maar daar had Steve geen boodschap aan.

Angela de Jong reageerde in De Ochtend Show to go over het stoppen van De Villa. Tekst gaat verder onder de video. 


Het fragment gaat momenteel viral op sociale media en zorgt voor enorme ophef. ‘Sexual assault en aanranding wordt genormaliseerd op de NL televisie! Dit is géén knuffelen. Dit is niet onschuldig. Welke media pikt dit op?', twitterde geschrokken kijker Jet. Zij wordt inmiddels bijgestaan door honderden andere mensen op Twitter. Ook presentator Tim Hofman laat van zich horen. ‘Fuck dit hoor', schreef hij bij het fragment.

Vandaag laat RTL in een verklaring weten stappen te ondernemen. Zo wordt de serie per direct van de buis gehaald en komen er ook geen nieuwe afleveringen meer. Ook op Videoland worden alle uitzendingen verwijderd. ,,Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel en mag nooit worden gepromoot, niet voor en niet achter de schermen", vertelt een woordvoerder aan deze site. ,,Dat er tot twee keer toe scènes worden uitgezonden die iets anders suggereren kunnen we niet tolereren en we bieden hiervoor onze excuses aan.”

DE VILLA: HOE VER MAG JE NOG GAAN VAN DE TV-MAKERS..? MOET ALLES MAAR KUNNEN??? VOOR DE MENSEN DIE EEN KLEIN STUKJE VOORKENNIS MISSEN: ZE IS DUS TOTAAL VAN DE WERELD (lees: ligt daar voor dood) EN HIJ MAAKT DAAR MISBRUIK VAN.. . #Devilla #rtl5

2,677 Likes, 362 Comments - Creatiffdutch (@creatiffdutch) on Instagram: "DE VILLA: HOE VER MAG JE NOG GAAN VAN DE TV-MAKERS..? MOET ALLES MAAR KUNNEN??? VOOR DE MENSEN DIE..."

Onderzoek

Het programma wordt niet alleen gestaakt, ook start RTL een onderzoek. Hoe heeft het bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat de scènes tijdens het monteren van de serie zijn goedgekeurd? ,,Er wordt een grondig onderzoek gestart met de desbetreffende inhoudelijk verantwoordelijken bij de zender en bij producent Blue Circle om te achterhalen hoe dit fout heeft kunnen gaan en vooral hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.”

De desbetreffende deelnemers van het programma klopten al eerder aan bij de zender met de vraag of de scènes verwijderd konden worden. RTL gaf gehoor aan dat verzoek. Sprake van ruzie tussen de vrijgezellen is er niet.

Jet on Twitter

Meer beelden https://t.co/0gUMhhz9g1

Verkrachting

Eerder vandaag kwamen er ook beelden naar buiten van de Spaanse versie van Big Brother, Gran Hermano. Twee jaar geleden zou een deelneemster van de realityserie verkracht zijn door een andere kandidaat. Nu het proces tegen de dader bijna van start gaat, komt de krant El Confidencial met verbijsterende beelden. Daarop is te zien hoe de vrouw door ‘Big Brother’ geconfronteerd wordt met de opnames. Programmamakers hadden de verkrachting namelijk gefilmd en grepen niet in.

Mocht je na het lezen van dit artikel hulp nodig hebben, kijk dan op www.centrumseksueelgeweld.nl. Bekijk hieronder een college van de Universiteit van Nederland over het verwerken van seksueel misbruik.