Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Derksen en Gijp zeggen wat veel mensen denken

angela kijkt tvAngela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op de televisie.

Quote

Wie een blik op Instagram, de kranten en RTL Boulevard werpt, gelooft werkelijk dat we ’s avonds allemaal aan de tofoebur­ger met bietensap zitten

Angela de Jong

Zou de score van 3,5 miljoen kijkers voor De Luizenmoeder zondagavond iets te maken hebben met de nieuwste rel rond de mannen van VI? Zou het een teken zijn dat we genoeg hebben van de verregaande vertrutting en opgelegde correctheid door een elitair smaldeel van ons land? Ik voorspel dat als Juf Ank en Johan Derksen samen een politieke partij oprichten, die de pannen van het dak zou scoren.

Natuurlijk is het te simpel om het eclatante succes van De Luizenmoeder toe te schrijven aan Gijp en Derksen die weer eens in het beklaagdenbankje zitten. Daarmee doe je het fantastische script en acteerwerk te kort. Maar ten diepste doen beide programma’s precies hetzelfde. Ze leggen de vinger op de doorgeslagen politieke correctheid die steeds dwingender wordt opgelegd door een zich verheven voelend deel van de politiek en media, waardoor steeds meer mensen zich daar niet meer in herkennen.

Om een voorbeeld te geven: wie een blik op Instagram, de kranten en RTL Boulevard werpt, gelooft werkelijk dat we ’s avonds allemaal aan de tofoeburger met bietensap zitten. Terwijl het gros van het land gewoon bij de Lidl de ingrediënten voor stamppot andijvie shopt en zegeltjes plakt voor Annie Aardbei. Die hebben geen tijd om op een yogamatje in contact te komen met hun verwaarloosde baarmoeder want ze moeten werken, de kinderen naar voetbal brengen en ondertussen medicijnen halen voor hun kwakkelende vader.