Volledig scherm
© AFP

Diana of Brexit? Britten gokken volop op naam baby Harry en Meghan

Terwijl prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle er alles aan doen de aankomende bevalling van hun kindje in de privésfeer te houden, wordt er in Engeland volop gewed op het mogelijke geslacht en de naam van het nieuwe lid van het Britse koninklijk huis.

Volledig scherm
Er wordt aangenomen dat Meghan eind deze maand dan wel begin volgende maand zal bevallen. © AP

Het wordt een meisje en zeer waarschijnlijk wordt Diana een van haar vele namen, als we de Britse wedkantoren mogen geloven. Bij wedkantoor William Hill staat de naam van de moeder van Harry en zijn broer William bovenaan de lijst. Voor elke ingezette pond krijg je er vier terug, mocht de baby Diana gaan heten. ,,In tachtig procent van de afgesloten weddenschappen over de naam van de baby wordt gegokt dat dat de naam zal zijn. Een ongelooflijk hoog percentage’’, zegt Rubert Adams namens het kantoor. Victoria, Alice, Grace en Elizabeth zijn de namen die daarna het populairst zijn onder de gokkers. 

Adams denkt zelf overigens niet dat Harry de naam van zijn in 1997 overleden moeder zal kiezen, ,,maar er is een grote kans dat het een tweede of derde naam van het kind zal zijn’’.

William Hill sloot de mogelijkheid om te wedden op het geslacht van de baby een paar dagen gelden, nadat er ‘een lawine’ aan weddenschappen binnenkwam. Opeens waren velen ervan overtuigd dat het kind van de hertog en hertogin van Sussex een meisje zou worden. ,,Het geheim is geopenbaard, denken wij’’, zegt Rupert Adams namens het kantoor tegen persbureau AP. ,,Misschien heeft iemand een scan van de echo gezien of heeft iemand dichtbij het stel iets gehoord.’’ Hoewel Adams erkent dat de golf aan weddenschappen op niks gebaseerd kan zijn, stelt hij ook op basis van het verleden dat er dan meestal iets van waarheid in de geruchten zit. 

Mocht het kindje van Harry en Meghan toch een jongen blijken te zijn, dat zijn de namen Albert, Arthur en James populair bij de gokkers. 

Ruth of Eleanor

Carolyn Harris, een historicus aan de universiteit van Toronto, denkt ook dat Diana een van de namen kan zijn, mochten Harry en Meghan een meisje krijgen. Prins William en zijn vrouw Kate deden immers hetzelfde bij de geboorte van hun dochter, Charlotte Elizabeth Diana. ,,Maar de keuze van de naam Diana als eerste voornaam zou een enorme druk op het kind leggen, omdat de pers haar dan steeds zal vergelijken met haar beroemde oma.’’ Volgens haar is het gebruikelijker dat men, zodra kinderen verder weg staan in de troonopvolging, eerder kiest voor een naam die minder vaak voorkomt in een koninklijke familie. Zo zou Ruth een van de namen kunnen zijn, naar een van Meghans overgrootmoeders.

Net als andere volgers van het koninklijk huis is Harris van mening dat een van de namen van de baby ook zomaar zou kunnen zijn afgeleid van een ‘sterke vrouw uit de geschiedenis’. Meghan heeft zich al vaak uitgesproken over vrouwenrechten. ,,Een naam die wordt geassocieerd met een sterke vrouwelijke figuur uit de geschiedenis van Engeland of Amerika is dan ook zeker een mogelijkheid.’’ Harris denkt aan Eleanor, naar Eleanor Roosevelt en Eleonora van Aquitanië, koningin van Engeland in de twaalfde eeuw. 

Heel af en toe wordt er gewed op gekke namen voor het kind, laat Adams van William Hill weten. Zo is er twee Britse pond gezet op de naam Brexit. Het zou de gokker duizend pond kunnen opleveren. Donald, naar president Trump, levert de helft op, maar Meghan zou die naam waarschijnlijk nooit goedkeuren. Behalve op de naam Brexit wordt er echter weinig gewed op gekke dan wel unieke namen. ,,Harry is toch een traditionele jongen die niet voor een opvallende naam zal gaan en Meghan zal ook geen gekke naam als Sunshine willen.’’

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
© AFP

Titel

Prins Harry en Meghan lieten afgelopen donderdag weten dat zij ervoor kiezen de geboorte van hun eerste kind privé te houden. Als de twee ‘de gelegenheid hebben gehad in de privésfeer hun nieuwe gezin te vieren’ maken zij met hun kindje tijd voor de pers. Het zou ook kunnen betekenen dat Meghan de traditie van het Britse koninklijk huis niet volgt en kiest voor een thuisbevalling. 

Er wordt aangenomen dat de kleine eind deze maand, dan wel begin volgende maand het levenslicht ziet. Het kind van Harry en Meghan zal niet automatisch de officiële titel van prins of prinses krijgen, een titel die de drie kinderen van prins William - als oudste zoon van Prins Charles - wel hebben. het kersverse lid van het koninklijk huis zal waarschijnlijk Graaf van Dumbarton worden, mocht de baby een jongen blijken, en Lady Mountbatten-Windsor, als het een meisje wordt. Het kind zal zevende zijn in de lijn van troonopvolging en toch een prins(es) worden als koningin Elizabeth dat wil.