Volledig scherm
PREMIUM
© ANP Kippa

Dichter bij Prince kom je niet meer

expositieDe morgenavond in Amsterdam te openen expositie My Name is Prince biedt een blik in het leven van de overleden popster. Deze site kreeg alvast een rondleiding.

Volledig scherm
De gitaar die Prince in 2007 bespeelde tijdens de Super Bowl en de The Earth tour. © spreadinc

Uiteraard, de vloerbedekking is er paars en wollig. In de Purple Rain-kamer van de expositie My Name is Prince moet de overleden popster zich volkomen zijn purperen zelf hebben gevoeld. De kostuums die Prince in die glorieuze jaren 80 droeg, hangen nog niet aan hun knaapjes in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Maar de garderobe wordt snel aangevuld.

Er wordt nu nog druk gebouwd, geboord en gedweild. De officiële opening van de expositie, die in oktober vorig jaar zijn wereldpremière beleefde in Londen en nu over de wereld reist, volgt morgenavond. Vanwege de ‘speciale band’ van Prince met Nederland - hij gaf er in 1981 in Paradiso zijn eerste concert buiten de Verenigde Staten - is ons land een van de eerste stops op een verder onbekende rondgang over de globe. ,,Net als Prince zelf’’, zegt samenstelster Angie Marchese. ,,Je wist nooit waar hij zou opduiken.’’

Zo heeft de Amerikaanse conservatrice tal van ronkende vergelijkingen paraat. Want, vertelt ze terwijl ze rondleidt door de expositiezalen, alles gebeurt in de geest van de op 57-jarige leeftijd overleden meester. Die bepaalde immers zelf dat zijn huis annex studiocomplex Paisley Park in Minneapolis na zijn dood een museum moest worden. Met als belangrijkste attractie: His Purple Highness himself.