Schilder en dichter Lucebert.
Volledig scherm
Schilder en dichter Lucebert. © ANP

Dichter Lucebert ondertekende zijn brieven met 'Sieg Heil!'

De dichter Lucebert werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig in de Duitse wapenindustrie. Ook schreef hij brieven met antisemitische strekking. Dit zegt de letterkundige Wim Hazeu in een interview met Trouw. Hazeu schreef een biografie van Lucebert die donderdag verschijnt.

Het was bekend dat Lucebert tijdens de oorlog een jaar in Duitsland werkte, maar de dichter suggereerde altijd dat hij daartoe gedwongen was. Volgens Hazeu meldde hij zich in 1943 als 19-jarige echter vrijwillig voor de zogeheten Arbeidseinsatz. Hij zou misleid zijn door de Duitse propaganda en zijn ouderlijk huis hebben willen ontvluchten.

,,Maar het antisemitisme overdonderde mij totaal", zegt Hazeu tegen Trouw. Hij kreeg brieven in handen die Lucebert vanuit Duitsland schreef aan een vriendin. Daarin spreekt hij over de 'Joodse sjacherige zwetsaard' en 'machtjoden'. De Volkskrant citeert uit de brieven die Lucebert soms ondertekende met 'Sieg Heil!' en 'Heil Hitler!'. De jonge Bertus beschouwde Nederland vanuit zijn 'Wahlheimat' als verdorven. 'Eerst wanneer alle Germaansche stammen verenigd zijn zal de Jood geen gelegenheid meer hebben bloed tegen gelijk bloed op te zetten.'

Lucebert geldt als een van de grootste naoorlogse dichters. Hij ontving onder meer de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse letteren. In zijn gedichten heeft Hazeu geen antisemitisme gevonden. Volgens de letterkundige heeft de dichter zijn oorlogsverleden altijd verzwegen.