Volledig scherm
© ANP

'Die typische Adèle-bravoure had ze helaas niet meer'

Adèle Bloemendaal, die gisteren op 84-jarige leeftijd overleed, kampte de laatste jaren met een broze gezondheid. De comedienne werd in 1999 voor de eerste keer getroffen door een beroerte en een jaar later sloeg het noodlot andermaal toe met een licht herseninfarct waaraan ze spraakstoornissen en een slecht gezichtsvermogen overhield. In 2014 kreeg de gepensioneerde theaterdiva wederom een zware beroerte. Daarna ging ze volgens haar omgeving snel achteruit.

Volledig scherm
Adèle met haar zoon John. © ANP

Haar zoon John Jones (53) vertelde in 2012 al dat hij zich zorgen maakte over de gezondheid van zijn moeder. Volgens Jones had Adèle Bloemendaal zo veel problemen met haar gezichtsvermogen, dat lezen zo goed als onmogelijk was geworden. ,,Mijn moeder las altijd graag. Daarom heeft ze noodgedwongen haar heil moeten zoeken bij audioboeken, die ze leent bij een bibliotheek voor blinden en slechtzienden,'' aldus Jones vier jaar geleden. Hij is de zoon van Adèle en acteur Donald Jones, die in 2004 overleed.

Adèle leefde, zo stelde haar zoon, een teruggetrokken bestaan. ,,Na een aantal beroertes is zij een broze, maar nog altijd zeer kranige vrouw die buitengewoon helder van geest is. Ze is van alles wat er in de wereld of haar directe omgeving speelt, prima op de hoogte. Ma geniet in alle rust, buiten de schijnwerpers, van haar nadagen, samen met haar vrienden, familie en kleinkinderen.''

Bewonderenswaardig
Volgens Jones peinsde Adèle Bloemendaal er niet over om ooit nog de draad van haar succesvolle carrière op te pakken. ,,Daar heeft mijn moeder, die haar gezicht nog wel sporadisch op premières laat zien, definitief een streep onder gezet.'' Haar zoon zei het bewonderenswaardig te vinden dat zijn moeder nog nog zo positief in het leven staat, na alles wat ze meemaakte.

John Jones in 2012: ,,Adèle is een indrukwekkend voorbeeld van een vrouw uit een vooroorlogse generatie. Die zijn op de een of andere manier gewend onder de ergste omstandigheden ijzersterk te blijven. Mijn moeder gaat niet voor ieder pijntje naar de huisarts, maar zet die stap pas, als het echt niet meer kan. Zo is ze eens zes weken blijven doorlopen met wat later een fikse longontsteking bleek. Ze heeft de frisse instelling: met een paar aspirientjes gaat zoiets ook wel over. Je zou kunnen zeggen dat mijn moeder een echte bikkel is.''

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
© ANP

Nadat ze in 2014 was getroffen door een zware beroerte reageerde haar goede vriend en persoonlijk begeleider Eric Beekes uiterst bezorgd. De acteur weet als geen ander hoe broos de gezondheid van de actrice en cabaretière al jaren was. Na een serie herseninfarcten, TIA's en hartproblemen waarvan ze grotendeels herstelde, hield de seniore comédienne zich volgens Beekes kranig. Maar de zware beroerte die haar in juni 2014 trof, was volgens hem een dramatischer verhaal. ,,Ik hoop natuurlijk het allerbeste, maar vrees dat ze hier misschien nooit meer bovenop zal komen. Het is dieptriest'', zei hij destijds.

Revalidatiecentrum
Ergens in mei 2014 verhuisde de zeer slechtziende Adèle Bloemendaal samen met haar katten Max en Moritz van haar etage in Amsterdam - waar ze met hulp van buren nog zelfstandig woonde - naar een seniorenflatje in ouderencomplex De Flesseman: eveneens in de hoofdstad. ,,Eigenlijk wilde ze niet verkassen, maar toen de poezen mee mochten, ging ze akkoord,'' aldus Beekes. Een paar dagen na de verhuizing werd ze getroffen door de beroerte. De grande dame van de Nederlandse komedie werd door personeel van de instelling bewegingloos in haar badkamer gevonden, lag geruime tijd op de intensive care en werd langere tijd verpleegd in een revalidatiecentrum.

Beekes verklaarde in juli 2014: ,,Adèles rechter hersenhelft is door de beroerte getroffen. Daardoor is ze aan de linkerkant van haar lichaam verlamd geraakt. Ook is haar spraakcentrum aangetast. Bewegen kan ze eigenlijk niet meer en spreken is onmogelijk. Het is te erg voor woorden. Ik kan niet meer communiceren met mijn lieveling, de prachtvrouw die ik al jaren door het leven leid. Je kan zien dat ze moe is, doodmoe. Ze ligt daar maar op dat bed. Ze slaapt feitelijk de hele dag. Althans, zo lijkt het. Als ik tegen haar spreek, komen er weinig of geen signalen terug. Of ze me hoort of herkent? Ik hoop het van harte. Geen idee of ze beseft hoe het met haar is. Ik krijg geen indruk van wat ze denkt. Al met al vermoed ik dat het ernstig is met haar. Niemand weet hoelang het herstel zal duren. Als ze ooit nog opkrabbelt tenminste.''

Bravoure
Pianist Martin van Dijk begeleidde Bloemendaal 30 jaar lang tijdens optredens en was zeer goed bevriend met haar. ,,Ze gaat opeens met kleine stappen vooruit,'' vertelde hij in juli 2014 nadat ze weer iets was opgekrabbeld na de zware beroerte. Hij was toen onder de indruk van de vorderingen die de cabaretière maakte. ,,Als ze wat herstel betreft progressie blijft maken, zal deze vechter in de toekomst terug kunnen naar haar seniorenenappartementje in Amsterdam. Daar is goede zorg altijd vlakbij'', zei hij.

Omdat de beroerte ook het zogenoemde spraakcentrum in haar rechterhersenhelft trof, kon Adèle Bloemendaal niet meer spreken, vertelde Van Dijk. Maar hij bleef optimistisch. Kort ndat hij bij haar op ziekenbezoek was geweest: ,,Het is fantastisch. Adèle heeft voor de eerste keer weer iets gezegd. Het waren meer klanken dan woorden, maar ik kon haar wel verstaan. Haar communicatievermogen keert terug. Maar van die typische Adèle-bravoure is nog lang geen sprake.''

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (53%)
  • Maan - Ik kom eraan (16%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (20%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (7%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (4%)
31615 stemmen