Volledig scherm
Alsjeblieft professor Scherder, leg ons alles uit. © Annemieke van der Togt

Diep geraakt door een handdruk op televisie

ColumnAD-journalist Angela de Jong schrijft elke week een column over wat haar opvalt op televisie.

Volledig scherm
© AD

Hij trok twee plastic handschoenen aan, zette de emmer op tafel en ja hoor, daar was het: een stel hersenen. Geen kopie van plastic of glas, maar een echt mensenbrein dat voorzichtig uit een theedoek werd gepeld. ,,Het ligt in het vocht, uiteraard.''

Normaal zou ik allang naar een andere zender zijn geswitcht. Ik ben niet zo'n fan van te expliciete beelden van alles wat zich in ons lichaam bevindt. Maar dit keer bleef ik gefascineerd kijken. Want als je eenmaal aan professor Erik Scherder begint, is wegzappen ondenkbaar. Zelden iemand zo gepassioneerd, aanstekelijk, begrijpelijk en vooral zo vol eerbied over zijn vak - ons brein - horen praten als hij donderdagavond in DWDD University.

Je vergeeft hem daardoor meteen het wat kinderachtig aandoende 'heeft u er allemaal zin in?' aan het begin. En ook dat hij met zijn hand aan zijn oor zogenaamd staat te luisteren of ik thuis wel hard 'jaaaaa' terugroep. Bij hem zit daar heus iets achter. Het zal waarschijnlijk een of ander stofje triggeren in het hoofd dat ervoor zorgt dat wij als publiek op het puntje van onze stoel gaan én blijven zitten.

In de 45 minuten die volgden, schetste Scherder in uitermate heldere bewoordingen en met aansprekende voorbeelden de wondere wereld in ons hoofd. Hoe bijzonder het eigenlijk is dat wij gezonde mensen elkaar de hand kunnen schudden. Weten in welke volgorde wij gewone dagelijkse dingen horen uit te voeren. En in een paar pennenstreken kunnen herkennen of een vaas bloemen of een haas bedoeld wordt.

En hoe dat in één klap anders kan zijn. Na een valpartij op de ijsbaan bijvoorbeeld, zo demonstreerde Scherder aan de hand van patiënt Ans. Zij liep op die manier 8 jaar geleden een scheurtje in haar halsslagader op, wat resulteerde in een herseninfarct. Haar ene arm kan ze sindsdien niet of nauwelijks meer gebruiken, hoe ze elke dag ook oefent. Ze bleek een redelijk uitzonderlijk geval, want ook haar loop is aangetast. Ze schroomde niet om dat te tonen en ook nog een grapje te maken.
De armen van een andere patiënt, meneer Harris, bleven niet verlamd na een infarct. Maar hij onthoudt niet meer in welke volgorde hij een recept moet klaarmaken. En hoe hij vlees moet snijden. Het door Scherder getoonde filmpje was hartverscheurend.

Ik voelde me na die 45 minuten nederig, een ander woord heb ik er niet voor. En ontzettend dankbaar dat mijn brein gewoon zijn werk doet. Met het grootst mogelijke ontzag keek ik opnieuw naar die beige massa die nog steeds open en bloot op tafel lag achter Scherder.
Die was bezig zijn college af te ronden. ,,Als ik nu naar Matthijs (presentator Matthijs van Nieuwkerk, red.) loop om hem een hand te geven, hoop ik dat u in uw hart voelt: wow, het is toch geweldig dat wij dit kunnen.''  

Het werd geen hand, maar een omhelzing. ,,Ontroerend. Magistraal,'' vatte Van Nieuwkerk de les samen toen beide mannen elkaar loslieten.
Gewoonlijk word ik nogal eens moe van zijn gejubel en superlatieven in De Wereld Draait Door. Maar dit keer overdreef hij geen centimeter. Ik zat met tranen in mijn ogen.