Volledig scherm
André van Duin en Ferry de Groot. © ANP Kippa

‘Dik Voormekaar Show beste programma in honderd jaar radio’

De Dik Voormekaar Show van André van Duin en Ferry de Groot is door de luisteraars van NPO Radio 1 en NPO Radio 5 uitgeroepen tot het beste radioprogramma van de eeuw. De NPO liet deze zogenoemde Onvergetelijke Luisterlijst samenstellen naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de radio. Op 6 november 1919 beleefde de allereerste radio-uitzending ooit zijn etherprimeur in Den Haag.

Op de tweede plek staat radiomaker Frits Spits, die eerder deze maand door vakbroeders al werd uitgeroepen tot radiomaker van de eeuw. Spits maakte de afgelopen halve eeuw iconische radioshows als De Avondspits en De Taalstaat. De rest van de top 5 bestaat uit de Top 2000, de Top 40 en Met het Oog op morgen.

Iconische typetjes

De NPO wil niet zeggen hoeveel stemmen er exact zijn uitgebracht en hoe representatief de verkiezing dus is. Luisteraars konden vanaf 4 oktober stemmen op spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels.

In De Dik Voormekaar Show verzorgden Van Duin en De Groot in de jaren zeventig en tachtig bizarre sketches en liedjes. Zij deden dit als iconische typetjes Dik Voormekaar en Meneer de Groot. Het programma begon in 1973 op Radio Noordzee, maar brak pas echt door op Hilversum 3 bij de NCRV. Halverwege de jaren tachtig stopte het duo met het programma, dat in 2000 korte tijd terugkeerde bij de TROS. Tegenwoordig is de Dik Voormekaar Show ook te beluisteren als podcast op Spotify en via Apple Podcast.