Volledig scherm
Annemieke Schollaardt. © anp

Directeur AVROTROS: NPO beschadigt Annemieke Schollaardt

Met de wijzigingen in de radioprogrammering heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de grenzen van fatsoen overschreden. Dat is de mening van AVROTROS-directeur Eric van Stade, die vooral doelt op de verhuizing van radio-dj Annemieke Schollaardt.

Quote

Dat is geen goed presentato­ren­be­leid

AVROTROS-direteur Eric van Stade

,,Als je een dj die een grootse carrière van tien jaar heeft gehad bij 3FM laat verhuizen naar Radio 2 en daar dan maar voor vier maanden laat zitten, dan beschadig je die artiest”, stelt Van Stade. ,,Dat is geen goed presentatorenbeleid.”

De AVROTROS is woedend over de voorgenomen veranderingen die de NPO per 1 januari wil doorvoeren. Van Stade informeerde gisteren intern het personeel van de omroep en stelde dat Schollaardt eerder dit jaar door AVROTROS én de NPO werd verzocht om over te stappen en de plek in de middag (14.00 – 16.00 uur) over te nemen van Rob Stenders, die naar BNNVARA was vertrokken.

In de nieuwe plannen draait de NPO die beslissing terug, keert Stenders terug op zijn plek tussen twee en vier en wordt Schollaardt ‘verbannen’ naar de avond. Volgens Van Stade betreft het geen recent besluit. ,,Na twee weken kregen wij al de eerste berichten door dat zij (Annemieke) moest verhuizen”, aldus de directeur, die dat in een intern bericht, in handen van deze krant, communiceert als ‘respectloos, ook gezien het feit dat deze beslissing puur op onderbuikgevoel genomen is.’

Constructieve oplossing

Volledig scherm
Peter de Bie en Mieke van der Weij. © rv

Van Stade wijst op de waarderingscijfers, die van Schollaardt hetzelfde zouden zijn als van Stenders. De directeur is van mening dat het de verkeerde kant opgaat als radio-dj’s binnen het publieke bestel ‘gaan shoppen voor de beste voorwaarden’. AVROTROS gaat in gesprek met de NPO. ,,We zouden het liefst zien dat Annemieke gewoon in de middag blijft. Zijzelf voelt zich hier rot over, maar hoopt op een constructieve oplossing”, aldus Van Stade.

In die nieuwe indeling van de NPO ziet AVROTROS ook zijn Nieuwsshow van de zaterdagochtend verdwijnen. Presentatoren Peter de Bie en Mieke van der Weij kiezen voor Omroep MAX, dat van de NPO per 1 januari een soortgelijk programma mag maken. Na De Bie (eind augustus) werd gisteren Van der Weij op non-actief gesteld. De omroep kiest voor nieuwe gezichten, zoals Mischa Blok naast Jan Mom die vanaf eind augustus De Bie verving.

Van der Weij is verrast. ,,Als AVROTROS mij destijds samen met Peter op non-actief had gesteld, dan was het voor mij logischer geweest. Jammer dat het op deze manier moet, want ik had de uitzendingen tot het einde van het jaar graag gedaan. Ik denk dat de luisteraars hier ook niet gediend mee zijn. Het programma is natuurlijk heel populair, dus ik denk dat zij mij liever willen horen dan degene die dat nu gaat doen, maar ja, ik kan er niets aan veranderen.”

AVROTROS gaat bezwaar maken tegen de nieuwe programmering van de NPO. ,,We gaan eerst in gesprek en zoeken naar oplossingen”, aldus Van Stade. De NPO was niet bereikbaar voor commentaar.