Volledig scherm
© anp

Directeur fonds: Miljoen subsidie voor De Staat is terecht

'Ophef begrijpelijk'Dat popband De Staat de komende vier jaar bijna een miljoen euro subsidie krijgt, leidde tot felle reacties. Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkusten, verwondert zich over de ontstane ophef.

Volledig scherm
Henriëtte Post © Twitter
Quote

Ik begrijp van De Staat zelf dat ze behoorlijk onder vuur zijn komen te liggen, ook vanuit de popsector zelf

De subsidie aan De Staat heeft nogal wat reacties losgemaakt. Was u daar verrast over?
,,Eerlijk gezegd wel ja. Wel over de heftigheid ervan. We kennen natuurlijk de discussie dat elke sector zijn eigen broek moet kunnen ophouden. Maar ik begrijp van De Staat zelf dat ze behoorlijk onder vuur zijn komen te liggen, ook vanuit de popsector zelf. Dat vond ik wel verrassend."

Begrijpt u de ophef?
,,Ineens worden de vragen weer opgeworpen: is popmuziek wel kunst? Waarom krijgt een band wel geld, en ons koor niet? Natuurlijk kan ik mij zulke reacties voorstellen."

Is een klein miljoen euro in vier jaar tijd niet wat veel voor een vijfkoppige band?
,,Waar vergelijk je het mee? Als je kijkt naar honoreringen van theatergroepen bijvoorbeeld, is het niet exceptioneel hoog. Wie weleens naar concerten van De Staat is geweest, weet dat het om meer gaat dan vijf jongens op een podium. Ze maken er een multimediale show van. In het theater en de dans vinden we dat heel gebruikelijk en realiseren we ons dat het duur is. Bij de popmuziek zijn we dat misschien niet zo gewend."

Quote

We zien geen verschil tussen De Staat en bijvoor­beeld het Nederlands Kamerkoor

De manager van De Staat, Arjo Klingens, is adviseur bij jullie fonds. Wat was haar rol?
,,Zij heeft geen deel uitgemaakt van de beoordeling van de aanvraag. Arjo Klingens is één van onze 160 adviseurs, die in de cultuursector zelf werkzaam zijn. Dat vinden wij van belang, omdat mensen uit de sector het beste kunnen beoordelen wat kwaliteit is en wat niet. Het gevaar van dat systeem is dat iemand indirect of direct een belang kan hebben bij een toekenning. Daarom wordt elke commissie daar streng op gescreend, bij alle aanvragen." 

U vindt het een terechte subsidietoekenning?
,,De taak van het fonds is om goed uit te leggen waarom bepaalde subsidies zijn verstrekt en andere niet. Ons antwoord is: we leggen elke aanvraag langs dezelfde meetlat. We zien dus geen verschil tussen De Staat en bijvoorbeeld het Nederlands Kamerkoor. De Staat heeft een heel goed plan ingediend. Onze commissie van advies heeft daar positief op gereageerd. Dat advies hebben wij overgenomen."

Is het geen oneerlijke concurrentie voor andere popbands?
,,Als De Staat ineens voor veel lagere gages zou gaan spelen loopt de band het risico dat er subsidie moet worden teruggegeven. Bovendien zijn ze niet de enige popband die subsidie krijgt. We hebben eerder ook projectsubsidies aan popbands toegekend. Daarnaast is er een snelloket, waar bands een bijdrage in de reiskosten kunnen krijgen als ze in het buitenland optreden."

Quote

Rembrandt en Van Gogh leefden in een heel andere tijd, waarin er nog geen rijkssubsi­die­re­ge­lin­gen waren

Wat schieten wij daar in Nederland mee op?
,,Nederland is maar een kleine markt. Voor podiumkunstenaars is optreden in het buitenland soms de enige manier om een boterham te verdienen. Daarnaast draagt het bij aan onze cultuur, die we willen uitdragen. Iedereen ter wereld weet wie Rembrandt en Van Gogh zijn. Dat is iets om trots op te zijn." 

Kregen Rembrandt en Van Gogh subsidie?
,,Zij leefden in een heel andere tijd, waarin er nog geen rijkssubsidieregelingen waren. Discussie over dat systeem zal er altijd zijn. In de VS worden nauwelijks subsidies verstrekt, maar krijgen bedrijven die kunsten ondersteunen belastingteruggave. De Nederlandse systematiek kan misschien niet tot in de eeuwigheid blijven, maar dat is een andere discussie."