Volledig scherm
‘Belle en het Beest’. © kos

Disneyfilms niet zo onschuldig als ze lijken: ‘gevaarlijk en racistisch’

Hele generaties zijn opgegroeid met de animatiefilms van Walt Disney Pictures. Maar volgens een nieuwe studie zijn vooral die oudere films helemaal niet zo goed voor jonge kinderen. Zo kunnen Sneeuwwitje, Doornroosje en De Leeuwenkoning leiden tot een ongezond zelfbeeld, racisme en zelfs huiselijk geweld. Misschien wel de gevaarlijkste film is Belle en het Beest, waar het stockholmsyndroom om de hoek loert.

Dr. Victoria Cann, als docent verbonden aan de universiteit van East Anglia in het Britse Norwich, bestudeerde alle Disneyfilms en kwam tot de onthutsende conclusie dat kinderen er eigenlijk niet mee gebaat zijn, zo vertelde zij tegen The Sun. ,,Belle en het Beest is een klassiek geval van het stockholmsyndroom”, zo stelt ze. Het stockholmsyndroom is een psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling en inhoudt dat de gegijzelde sympathie krijgt voor de gijzelnemer. 

,,Het Beest staat de hele film op het punt geweld te gebruiken. En het verhaal geeft de indruk dat een vrouw een gewelddadige partner kan veranderen, als ze maar lang genoeg volhoudt. Op het einde van de film verandert het beest in een blonde blanke man en lijkt het alsof ze nog lang en gelukkig zullen leven, want hij kan onmogelijk bedreigend of kwaad zijn”, aldus Cann.

Quote

Alle goede personages zijn blank, onder wie zelfs Aladdin, terwijl alle slechteri­ken zwart zijn

Dr. Victoria Cann over Aladdin

Ook Aladdin krijgt ervan langs. De film uit 1992 is racistisch, zo zegt Cann. ,,Alle goede personages zijn blank, onder wie zelfs Aladdin, terwijl alle slechteriken zwart zijn. Ook bij De Leeuwenkoning wordt dezelfde techniek gebruikt: de kwaadaardige Scar is veel donkerder dan de rest van de personages.”

Onrealistische verwachtingen voor meisjes

Een andere expert, dr. Laura Coffey-Glover van de Britse Nottingham Trent Universiteit, uit soortgelijke kritiek in het artikel in The Sun. Volgens haar schept Sneeuwwitje onrealistische verwachtingen voor jonge meisjes. ,,Het verhaal creëert de indruk dat meisjes hulpeloos zijn en moeten wachten tot hun prins op het witte paard langskomt.”

Beide experts hebben ook problemen met Doornroosje: de onmogelijk smalle taille van het personage zou anorexia in de hand werken. Bijkomend probleem met zowel Sneeuwwitje als Doornroosje: de kwestie van wederzijdse toestemming. ,,In beide animatiefilms wordt een meisje gekust terwijl ze ligt te slapen.”

Maar zoals het een Disneyfilm betaamt, is er aan het einde ook goed nieuws: de recentere Disneyfilms krijgen wel een opgestoken duim van de onderzoekers. Frozen bijvoorbeeld, waarin thema’s als vriendschap, loyaliteit en feminisme centraal staan. Een conclusie die hier mogelijk uit te trekken valt, is dat alles in zijn tijdsgeest bekeken moet worden.

  1. Giel en Malou blikken terug op date: De eerste kus was degelijk

    Giel en Malou blikken terug op date: De eerste kus was degelijk

    Giel Beelen (42) en zijn nieuwe liefde Malou (29) hebben vandaag op Radio Veronica voor de eerste keer teruggeblikt op hun first date. Zo doet Malou aan nieuwslezer Jeroen Latijnhouwers onder meer uit de doeken dat ze de eerste kus ‘nogal degelijk’ vond. Iets waar Giel compleet anders over denkt. ,,Voor mijn gevoel heb ik gewoon vet gezoend.” Het koppel is in ieder geval nog lang niet op elkaar uitgekeken. ,,Ik denk dat er nog veel dates volgen.’’