Volledig scherm
Justin Bieber en Carl Lentz. © Photo News

Dit is de reden waarom Justin Bieber zijn tournee afbrak

De redenen waarom Justin Bieber zijn wereldtournee plotseling afbrak worden steeds duidelijker. De popster (23) wil meer tijd besteden aan zijn geloof.

Volledig scherm
Yusuf Islam ( Cat Stevens) © AP

De beroemdste bekering uit de popgeschiedenis is nog altijd die van Cat Stevens. De zanger van onder meer Morning Has Broken en Father & Son dook in 1976 als mondaine popster in de Grote Oceaan bij Malibu. Na een bijna verdrinking kwam hij de zee uit als devoot gelovige. ‘Als u me spaart, Heer. Dan zal ik voor u werken,’ had Stevens in zijn strijd met de golven gezegd. Uiteindelijk vermoedde hij dat het Allah was die luisterde. In 1978 legde hij daarom zijn geboortenaam af om als Yusuf Islam verder te leven.

De kans dat Justin Bieber (23) zulke rigoureuze stappen onderneemt, lijkt klein. Maar dat zijn plots ingelaste carrièrepauze een religieus motief heeft, is inmiddels wel duidelijk. ‘Ik heb bitterheid, jaloezie en angst mijn leven laten domineren,’ schreef het tieneridool een week na zijn beslissing zijn wereldtournee af te breken. Bieber heeft als reactie besloten zijn band met de hogere macht te verstevigen. Hij schroefde zijn kerkbezoek op en liet donderdag een klein christuskruisje naast zijn linkeroog tatoeëren.

De laatste week werd de popster vaak gezien in het gezelschap van een dominee uit de zogeheten Hillsong Kerk, een geloofsgenootschap van pinkstergemeenten. Deze Carl Lentz, qua uiterlijk in niets de in het zwart gehulde clichédominee met het kraagje van zijn overhemd zo hoog mogelijk dichtgeknoopt, zou als spirituele raadsman veel invloed op Bieber hebben verkregen. Lentz is dominee van een Hillsong Kerk in New York, maar reisde de afgelopen maanden vaak met Bieber mee.

T-shirt

Volledig scherm
Justin Bieber. © Photo News

Samen bezochten ze tijdens het Australische gedeelte van Biebers Purpose-tournee een conferentie van de Hillsong-gemeenschap, die als zogeheten ‘worship-kerk’ geldt. Daarbij staat aanbidding van God en Jezus centraal. ‘Mijn geloof groeit elke dag en is veel sterker dan de eerste keer dat ik hier was,’ zei Bieber in Sydney. De popster droeg tijdens de samenkomst een T-shirt met daarop de tekst ‘De waarheid zal je bevrijden.’

Bieber is altijd Christelijk geweest. In het verleden nam hij stelling tegen abortus (‘Het doden van een baby’) en het homohuwelijk (‘Dat past niet bij mijn geloofsbeleving’) . Bieber groeide op zonder vader. Jeremy Bieber verliet Justins moeder, die zich op haar 17e bekeerde tot het christendom, vlak na de geboorte van zijn zoon.

Nu Bieber terug in de VS is en een zee aan vrije tijd heeft, pende hij een brief aan zijn fans bij elkaar. ‘Leren en opgroeien is niet altijd makkelijk geweest, maar de wetenschap dat ik niet alleen ben heeft me op de been gehouden,’ schrijft hij daarin. ‘Ik voel me gezegend dat ik mensen om me heen heb die me helpen herinneren aan de persoon die ik was en de persoon die ik wil zijn.’

Over zijn ingelaste rust scheef hij: ‘Dat ik nu de tijd neem, betekent dat ik duurzaam wil zijn. Dat geldt voor mijn loopbaan, maar ook voor mijn geest en voor mijn hart. Alleen zo kan ik de man, echtgenoot en uiteindelijk vader worden die ik wil.’’ 

poll

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

  • Lidl (19%)
  • AH (3%)
  • Jumbo (31%)
  • Plus (12%)
  • Calvé pindakaas (7%)
  • Heineken (3%)
  • Staatsloterij (16%)
  • Dierenbescherming (5%)
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (2%)
  • McDonald's (2%)
27476 stemmen