Dit is de winnaar van Wie is de Mol? 2018

Spoiler alertJan Versteegh, de meesterbedrieger van het populairste spelprogramma van de Nederlandse televisie, was in tegenstelling tot veel van zijn voorgangers een hondsbrutale Mol. Een die het liefst recht onder de neus van zijn opponenten opdrachten verstierde. En met succes. Alleen Ruben Hein verdacht hem en mag daarom met de geldpot van bijna 18000 euro naar huis.

Aflevering 4: de deelnemers van Wie is de Mol? staan één voor één recht tegenover presentator Art Rooijakkers in een Georgisch park. Het beantwoorden van de vragen vergt zoveel concentratie dat niemand doorheeft dat een man in een zwarte capuchontrui recht op ze komt aflopen en pas op een paar meter afstand naar links afzwaait. Eén hoofdbeweging en ze hadden geweten wie van de groep de boel saboteerde.

Het typeert Jan Versteegh als de Mol van 2018: altijd op de voorgrond, bijdehand, onbevreesd, gewiekst. Misschien dat hij door die brutaliteit zo weinig werd verdacht door de kandidaten en door tv-kijkend Nederland. De afgelopen 18 jaar opereerden het merendeel van de opperbedriegers voorzichtiger en vanuit de schaduw, zoals Thomas Cammaert vorig jaar. Versteegh durfde niet alleen veel meer risico te nemen, hij beleefde daar ook het meeste plezier aan. In dat opzicht is hij nog enigszins vergelijkbaar met de Mol van 2013: Kees Tol.

Verduisteren

De Mol! 🍾 #widm #widmfinale 📸 door @joycehoedelmans

4,905 Likes, 123 Comments - Wie is de Mol? (@wieisdemol.avrotros) on Instagram: "De Mol! 🍾 #widm #widmfinale 📸 door @joycehoedelmans"

Versteegh was zo overtuigend in zijn rol als haantje de voorste dat de groep hem dikwijls ook de leiding gaf. Op die manier kon hij veel geld verduisteren. Hij verstopte (in het zicht van een camera die Olcay kon uitlezen) gloeilampen waardoor een opdracht mislukte, gooide belangrijke dozen van een rijdende trein en verscheurde geld in een verlaten hotel vlak voor opponent Ruben kwam binnenlopen. Stine Jensen had niet door dat Versteegh aan de telefoon spottend riep dat er ‘wéér geen 1500 in de pot’ belandde.

,,Op een gegeven moment dacht ik: hebben ze het nou nog steeds niet door?’’, vertelde de Mol zojuist in de live-uitzending vanuit het Amsterdamse VondelCS, traditiegetrouw omringd door hordes Molloten. ,,En Olcay wist zó zeker dat het Ruben was, dat ze nog tegen me zei: die is dan toch slecht gecast?! Mensen die me goed kennen, weten dat ik niet zo goed tegen mijn verlies kan. Dat was ook de strategie: ik ging er staan als mezelf en werd boos als opdrachten mislukten.’’

Mattie

De finalisten van Wie is de Mol? 2018 👀 📸 door @joycehoedelmans #widmfinale #widm

9,155 Likes, 125 Comments - Wie is de Mol? (@wieisdemol.avrotros) on Instagram: "De finalisten van Wie is de Mol? 2018 👀 📸 door @joycehoedelmans #widmfinale #widm"

Olcay Gulsen, die vandaag nog in een poll op deze website door kijkers als Mol werd aangewezen, verdacht Versteegh geen seconde. ,,Hij was mijn vertrouwenspersoon, mijn mattie’’, aldus de mode-ontwerpster verbouwereerd. ,,Ik kan nooit meer zeggen dat ik over veel mensenkennis beschik.’’

Ruben had niet alleen als enige door wie de Mol was (‘maar zeker was ik nooit’), hij vertelde in VondelCS handig gebruik te hebben gemaakt van het feit dat veel mede-kandidaten hém verdachten. De muzikant gaat met het bij elkaar gesprokkelde geldbedrag van 17.750 euro naar huis. Vorig jaar verdiende de winnaar (Sanne Wallis de Vries) 24.320 euro. Mol Margriet van der Linden was in 2015 verantwoordelijk voor de laagste geldpot ooit: 10.500 euro. Dat bedrag ging toen naar Rik van de Westelaken.

Volledig scherm
Jan Versteegh © AVROTROS
Volledig scherm
Olcay Gulsen © Michel Schnater
Volledig scherm
Ruben Hein © AVROTROS
Volledig scherm
© ANP Kippa