Volledig scherm
Eva Jinek. © ANP Kippa

Dit zijn de genomineerden voor de Zilveren Televizier Ster Vrouw

pollEva Jinek en Elise Schaap maken dit jaar voor het eerst in hun carrière kans op de Zilveren Televizier Ster. Deze krant maakt vandaag de nominaties in die categorie voor beste presentatrice en actrice bekend.

PRESENTATRICES

Volledig scherm
Eva Jinek. © ANP Kippa

Eva Jinek
Eva Jineks weg naar de top verliep niet zonder hobbels en kuilen. Een greep uit de felle reacties op haar talkshow, van nog geen twee jaar geleden: ze heeft een ‘kille persoonlijkheid’, haar interviews missen diepgang, ze speelt maar met haar pennetje en gebruikt irritante Engelse stopwoordjes als ‘awkward’.

Van al die kritiek lijkt niets meer over. En inmiddels geeft ze collega Jeroen Pauw en concurrent Humberto Tan (RTL Late Night) zelfs qua kijkcijfers het nakijken. ,,Ook vorig jaar nog had ze het best moeilijk. Toch heeft ze een enorme transformatie doorgemaakt, tot haast een girl next door’’, aldus NPO-televisiedirecteur Frans Klein trots. Hij nam vorig jaar de beslissing Pauw en Jinek ieder evenveel zendtijd te geven. ,,Ook als blijk van vertrouwen in haar. Dat heeft zich dubbel en dwars uitbetaald. Eva is een unieke persoonlijkheid. Een echte journalist die toch ook een vleugje entertainment en verstrooiing weet te brengen.’’

In juni kende de jury van de prestigieuze Nipkowschijf – bestaande uit mediajournalisten – Eva Jinek (39) ook een eervolle vermelding toe. De nominatie voor de Zilveren Televizier Ster lijkt het bewijs dat ze naast de critici ook het publiek definitief voor zich gewonnen heeft.

Volledig scherm
Floortje Dessing. © rv

Floortje Dessing
Ze was – samen met haar hartstochtelijk juichende vader Chris (87) – het middelpunt van het vorige Televiziergala. Floortje Dessing won de Ring voor haar reportagereeks Floortje naar het einde van de wereld. Die prijs kan ze dit jaar dus niet meer bemachtigen, maar die van beste presentatrice wel. Voor de vierde keer is ze nu genomineerd voor de Zilveren Televizier Ster. Dessing (47) won nog nooit. Dreigt voor haar het Anita Witzier-syndroom of kan Chris Dessing weer opveren uit zijn zetel?

Volledig scherm
Geraldine Kemper. © ANP Kippa

Geraldine Kemper
De ster van de jonge generatie. Al voor de derde keer is BNNVARA’s Geraldine Kemper (27) genomineerd. Ze won nog niet, maar haar kansen stijgen nu haar grote concurrente Chantal Janzen (driemaal op rij winnares) een jaar niet mee mag doen. Kemper was eerder het gezicht van programma’s Spuiten en Slikken en 3 op Reis. Momenteel is Kemper te zien in het emotioneel geladen programma Misbruikt, waarin slachtoffers van seksueel misbruik vertellen over het misdrijf dat hen trof.

ACTRICES

Volledig scherm
Elise Schaap als Ruxandra. © Gratis

Elise Schaap
Elise Schaap is alles behalve een groentje. De 35-jarige Rotterdamse speelde in talloze films, waaronder Bride Flight, en dook op in een bewierookte tv-serie als Keyzer en De Boer Advocaten. Toch, het grote publiek omarmde de actrice vooral met haar flinke plukken nephaar, killer heels en sexy jurken tegenover Linda de Mol in Familie Kruys (RTL 4). Voor dit personage, de Roemeense internetbruid Ruxandra, ging ze grondig te werk. ,,Onvoorstelbaar, niets gaat haar te ver’’, vertelt Familie Kruys-regisseur Will Koopman enthousiast. ,,Ze wilde geen typetje worden, dus ging heel serieus met een tolk aan de slag om dat Roemeense accent geloofwaardig te krijgen. Ook is ze totaal niet bang om zich lelijk te maken. En dan heb ik het over Ruxandra’s werkelijk verschrikkelijke jurken.’’ Schaap zelf eerder in deze krant: ‘Wat zij draagt, is niets voor mij. Ik ben meer een grijze muis.’

,,Geweldig om met haar samen te werken’’, jubelt Koopman, die Schaap een ‘multitalent’ noemt. ,,Ze heeft iets warms, waardoor ze het publiek moeiteloos meekrijgt. En een stem! Hoor haar Purple Rain van Prince zingen (in de muzikale voorstelling We Want More, red.) en de tranen biggelen over je wangen zo mooi.’’

De opnames voor een nieuw seizoen Familie Kruys gaan in november van start.

Volledig scherm
Angela Schijf als Eva van Dongen. © anp

Angela Schijf
Met ruim 2 miljoen kijkers is Flikken Maastricht onbetwist de populairste Nederlandse serie. De nominatie van Angela Schijf voor haar rol als rechercheur Eva van Dongen is dan ook geen verrassing. Vorig jaar won ze al in deze categorie. In elf seizoenen tijd heeft ze al de grootste drama’s meegemaakt. Van het overlijden van haar man in seizoen één tot en met een ontvoering door de officier van justitie in het laatste seizoen. Voordeel voor Schijf: door haar rol in de succesvolle RTL4-serie Meisje van Plezier is ze nu nog extra in the picture.

Volledig scherm
Isa Hoes in Celblok H. © ANP Kippa

Isa Hoes
Isa Hoes is wederom genomineerd voor haar rol als Suzanne ‘Suus’ Kramer in Celblok H. In vier seizoenen transformeerde Suus van bleek gevangenisschaapje tot keiharde leider in de vrouwengevangenis. De serie kreeg in korte tijd een enorme fanbase. Een aantal fans verzamelde zich in juni van dit jaar voor het SBS-gebouw om te protesteren tegen het einde van de reeks. De prijs zou dus een mooie afsluiter zijn van Celblok H, waar in de laatste aflevering Hoes’ karakter Suzanne om het leven kwam.

Poll

Mijn stem gaat naar...

  • Elise Schaap (9%)
  • Angela Schijf (12%)
  • Isa Hoes (5%)
  • Eva Jinek (48%)
  • Floortje Dessing (15%)
  • Geraldine Kemper (11%)
13817 stemmen

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (56%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (44%)
11060 stemmen