De nieuwe boeren.
Volledig scherm
De nieuwe boeren. © KRO-NCRV/Linelle Deunk

Dit zijn de naar liefde hunkerende boeren van het nieuwe BzV-seizoen

updateHet worden spannende weken voor tien boeren die allemaal op zoek zijn naar liefde. De Zeeuwse hunk Bastiaan (35), de Friese bootjesfanaat Frans (51) - die er na 20 jaar huwelijk voor uitkomt dat hij nu echt op zoek is naar een mán - of de knappe Drentse Annemiek (25), variatie was er vanavond genoeg bij de aftrap van het elfde seizoen van Boer zoekt Vrouw.

Wie wil schrijven op een van de tien deelnemers die werden voorgesteld, je hebt twee weken de tijd. Het kan bijna niet anders dan dat Bastiaan, Frans en Annemiek zoveel brieven gaan krijgen dat zij bij de vijf uitverkorenen zitten die begin volgend jaar te zien zullen zijn in het reguliere seizoen van het populaire programma van KRO-NCRV.

Alleen al op zijn knappe voorkomen zal Bastiaan voldoende vrouwen aantrekken. Hij runt een akkerbouwbedrijf in Zeeland, zwemt graag in zee met zijn hond en is ‘best nog een beetje te kneden’. Hij had al best veel dates, maar zag bijna altijd op het eerste gezicht dat het niets zou worden. Een sportieve dame die zichzelf niet te serieus neemt, dat is wat Bastiaan wil.

Frans woont aan de andere kant van het land, hoog in Friesland. Als je hem zo met zijn bootje ziet varen, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar schijn bedriegt. Twintig jaar lang was hij getrouwd, er kwamen twee zonen (Thijs en Berend), maar al die tijd wist Frans dat hij eigenlijk op mannen viel. Als het gaat om vrouwen, kijkt hij het liefst naar zijn koeien, van wie ‘nummer 49' zijn favoriet is. ,,Zij geeft wel 13.000 liter melk’’, zei hij in de wei tegen Yvon, met een waarderende blik op het achterste van nummer 49. ,,Een lekkere grote, dikke kont.’’

Psycholoog

Frans zat lang met zichzelf in de knoop en zelfs toen hij het aandurfde naar een psycholoog te gaan, hield hij nog zijn mond over zijn geaardheid. ,,En dan helpt het niets’’, wist Frans ook. ,,Ik was er nog niet aan toe, maar nu wel.’’ Het probleem: zijn gayradar. Frans heeft het niet in de gaten wanneer een man op mannen valt. 

Aandoenlijke kandidaten, in de geest van Steffie uit het vorige seizoen, zijn er ook deze keer. Zoals Ronald (37) uit Gelderland, die met zijn tweelingbroer Harold op de boerderij woont. ,,Ik ben niet zo handig met vrouwen’’, zegt de man die te vaak gefriendzoned werd. Ronald vindt zichzelf niet de knapste - denk aan de woorden van Steffie - en vermoedt dat een vrouw eerder voor zijn vrienden kiest dan voor hem.

Nog zo’n twijfelaar: melkveehouder John (39), die zich er eigenlijk al bij heeft neergelegd dat er geen vrouw voor hem komt. Gelukkig is John gewend te denken in oplossingen in plaats van problemen en laat hij zes keer per week de catering langskomen. Met een dubbele portie stamppot, dat wel. 

Misschien zit het hem in de naam, maar Brabander Geert (51) lijkt een bijzonder portret. Net als ‘Geile Geert’ destijds moet hij als enige worden ondertiteld. Al zes jaar is hij gescheiden, hij is gek op gebakken piepers, maar toch vooral op vrouwen. Een beetje charmeren, dat kan hij wel. ,,Ze moet lief, aardig en verstandig zijn. En ze moet ook een beetje de wauw-factor hebben’’, zegt hij over zijn ideale vrouw.

Friet

Als het gaat om de prototype-boer, dan staat Johan (53) uit Noord-Holland met stip op 1. Hij praat niet over zijn gevoel - spreekt over mannen in zijn algemeenheid als Yvon het over hem wil hebben - en biedt zijn gaste een ruim culinair assortiment aan: ,,Ik heb van alles in de aanbieding: frikandellen en friet.’’ Johan bedoelt het niet eens grappend. 

Jan (35) uit de Beemster runt een zorgboerderij en zoekt een vrouw die goed kan praten. Zijn vier kinderen zijn er slechts om het weekend, dus er blijft voldoende tijd over voor een kletspraatje. De oudste kandidaat is Geert Jan, eveneens uit Noord-Holland. De 61-jarige, die op zondag patat verkoopt en zijn klanten entertaint, zal desondanks behoorlijk veel post gaan krijgen. Achter de moppentapper schuilt een gevoelige man, die eigenhandig zijn liefdesnestje al heeft gebouwd. En die vrouw? ,,Die komt er wel’’, zei Geert Jan zelfverzekerd.

Ook de bijna traditionele boer bij wie je de schoonmoeder krijgt bijgeleverd stelde zich vanavond voor. Willem (26) zorgt voor de 40 koeien, melkt met zijn wagen de koeien in de wei en hoopt dat er naast zijn moeder nog een vrouw in huis komt wonen. ,,Op dit aparte potje zoek ik het juiste dekseltje’’, sprak hij wervend. 

Tot slot terug naar Annemiek, de enige vrouwelijke boer. Haar handicap -  ze is zeer dyslectisch, ‘bijna analfabeet’ - zullen potentiële mannen vast snel door de vingers zien. Ze prijkt namelijk als een volleerd model op de boerinnenkalender. En dan heeft ze ook nog pumps met stilettohakken, voorzien van koeienprint. Een zekerheidje voor volgend jaar!

Geert-Jan.
Volledig scherm
Geert-Jan. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
John.
Volledig scherm
John. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
Annemiek.
Volledig scherm
Annemiek. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
Bastiaan.
Volledig scherm
Bastiaan. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
Frans.
Volledig scherm
Frans. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
Geert.
Volledig scherm
Geert. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
Jan.
Volledig scherm
Jan. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
Johan.
Volledig scherm
Johan. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
Ronald.
Volledig scherm
Ronald. © KRO-NCRV/Linelle Deunk
Willem.
Volledig scherm
Willem. © KRO-NCRV/Linelle Deunk