Volledig scherm
© Instagram Markoesa Hamer

Dokter Deen-acteurs trotseren modderstroom op Mount Ventoux

UpdateDoor hevig onweer op de Mont Ventoux in het zuiden van Frankrijk heeft de organisatie van de Tour du ALS besloten de route drastisch in te korten. De modderstromen waren enorm en het zicht soms niet meer dan twee meter. ,,Maar het gevoel van samen iets moois doen bleef overeind'', vertelt Dokter Deen-acteur Leopold Witte.

De jaarlijkse race, waarvan de opbrengst naar de strijd tegen spierziekte ALS gaat, was voor Witte extra bijzonder. Hij speelt in Dokter Deen namelijk de aan ALS lijdende Oscar van Liesschoten. De acteur noemt zijn eerste Tour du ALS een 'intens emotionele ervaring', waaraan het noodweer niets heeft afgedaan.

,,De modder gleed naar beneden, de regen dreef over de straten en mensen hadden bevriezingsverschijnselen'', beschrijft Witte, nog onder de indruk van de dag. ,,Het zou levens hebben gekost als de route niet was aangepast, dit was de juiste beslissing.'' Witte is hoorbaar moe, maar niet alleen van het fietsen. ,,Vooral van de emoties. Ik heb zoveel mensen gesproken die met de ziekte te maken hebben gehad, zoveel verhalen gehoord. Die raakten me enorm.''

Overleden Erik was erbij

De 59-jarige acteur ontmoette de afgelopen jaren meerdere ALS-patiënten ter voorbereiding op zijn rol. Een van hen was Erik Kamphorst, die eind januari op 52-jarige leeftijd aan de ziekte overleed. Hij liet zijn vrouw Esther en vier zonen na.

Van Esther kreeg Witte een fietsplaatje, hetzelfde bordje dat Erik ooit op zijn stuur had toen hij de Ventoux op fietste. Witte heeft vandaag met het plaatje gereden. ,,Erik was er vandaag bij, net als Esther'', zegt Witte. ,,Zo voelde dat. Ik hoop dat het haar en haar kinderen goed heeft gedaan.''

450 Nederlanders

Aan de zevende editie van de sponsortocht voor de Stichting ALS namen bijna 450 Nederlanders deel, onder wie ook andere acteurs van de tv-series Penoza en Dokter Deen. Loek Peters (Penoza) heeft de bliksem op tien meter afstand zien inslaan. ,,Ik zag de vonken over het asfalt slaan en heb nog steeds een piep in mijn oren van hier tot Tokio'', vertelt hij aan de voet van de Mont Ventoux.

Het heeft de organisatie volgens Peters 'een heleboel tranen heeft gekost om dit te besluiten'. Maar iedereen bleef ondanks de teleurstelling wel heel positief, zegt hij. ,,Er zijn patiënten bij die hier maandenlang keihard voor getraind hebben en weten dat ze er volgend jaar niet meer zijn om het nog een keer te proberen.''

Waagschaal

Ondanks de teleurstelling denkt hij dat er volgend jaar nóg meer mensen gaan meedoen. ,,Sowieso gaat iedereen die dit jaar heeft meegedaan volgend jaar de top proberen te halen'', vertelt hij. Zelf heeft Peters een half jaar lang drie keer per week op de fiets gezeten, de tocht viel hem naar eigen zeggen reuze mee. Maar volgend jaar gaat hij voor de top.

Aan de Tour du ALS deed dit jaar een recordaantal BN'ers mee, onder wie Monic Hendrickx en de cast van Dokter Deen: naast Leopold Witte ook actrice Lisa Smit en acteur Geert Lageveen. Markoesa Hamer, Pepijn Schoneveld, Liz Snoijink en Rian Gerritsen gingen lopend de berg op.