Volledig scherm
PREMIUM
Vincent Bijlo © Marco de Swart

Domien, dit land staat vol met digitale pispalen

Vincent luistertCabaretier Vincent Bijlo schrijft een keer per week een column over wat hem opvalt op de radio.

Weet je wat het is met al die twitteraars, Domien, die tweeten dat het allemaal zo verschrikkelijk is wat jij op 3FM doet? Dat zijn allemaal mensen die niets op 3FM doen. Mensen die zichzelf aan hun toetsenbord of smartphone optrekken en denken: ik kan zelf niet veel, maar er zijn er die nog veel minder kunnen en daar is Domien er een van.

Daar gaan ze zich lekkerder door voelen. Dat maakt hun eigen levens weer wat draaglijker. Zeiken en zeuren is voor veel mensen de brandstof die hun motor op gang houdt. Ze scheppen er genoegen in je naar beneden te duwen, daar worden ze zelf wat hoger van. Ze zouden natuurlijk ook gewoon de radio kunnen uitzetten als jij er op bent, en naar de koolmezen, de merels, de vinken en de groenlingen gaan luisteren, die maken ook elke dag een leuk ochtendprogramma. Ooo nee, dat doen ze natuurlijk niet, want dan kunnen ze zich niet kapot ergeren, dan kunnen ze zich niet opsluiten in hun zure cocon van hun eigen kleine gelijkjes.

Laat ze Domien, laat ze. Hun tweets zeggen veel meer over hen dan over jou. Dit land staat vol met digitale pispalen. Ben jij het niet, dan is het wel Sylvana Simons of een Belgische transgender. Er is zo ontzettend veel holle niksigheid, ook op de radio. We kauwen wekenlang op een feestpruik die René van der Gijp voor de camera heeft opgezet, we zijn verslaafd aan narcistische figuren die dag in dag uit onze media vullen.