Het beruchte lijstje op viva.nl
Volledig scherm
Het beruchte lijstje op viva.nl © Viva.nl

'Donkere mannenlijstje' Viva valt niet in goede aarde

Vanavond plaatste het vrouwenblad Viva een opmerkelijk lijstje op hun drukbezochte website: tien redenen waarom Nederlandse vrouwen een donkere man zouden moeten daten. En daar kwamen nogal wat reacties op.

Inmiddels heeft Viva het lijstje weer offline gehaald, maar op Twitter zijn de nodige printscreens achtergebleven.

Het artikel, dat begint met de tekst: ,,Niks voor jou, een donkere man? Check eerst dit lijstje maar even. Ze zeggen niet voor niets 'Once you go black, you never go back'..." somt tien redenen op waarom een donkere man zo in de smaak moet vallen. Veel mensen vinden het lijstje racistisch, kwetsend en zwaar overdreven. Boven het lijstje stond een foto van Doutzen Kroes en haar donkere man Sunnery James. 

Afstekende huidskleuren
Daarnaast vragen veel twitteraars zich ook af of alle Viva-lezeressen blank zijn, omdat het in één van de punten gaat over de manier waarop twee huidskleuren prachtig tegen elkaar afsteken. 

Volgens Vivianne Bendermacher, eindredacteur van Viva is het lijstje een 'méga-uitglijder'. 

,,Dit lijstje had nooit online mogen komen", vertelt Bendermacher tegen het AD. ,,Ik vind het laf om achteraf te zeggen dat het zonder mijn medeweten is geplaatst, maar natuurlijk zijn er hier dingen misgegaan". Volgens Vivianne heeft de Viva niks te verbergen, en zal het dan ook uitgebreid reageren op alle ophef die is ontstaan. 

Morgen gaat de nieuwe Viva al naar de drukker, dus tijd voor een uitgebreid achtergrondverhaal is er nog niet. ,,Maar, ik ga in mijn editorial zeker aandacht besteden aan het voorval. In de nieuwe Viva komt een lang stuk over het voorval, want het is ook goed om hier weer eens aandacht aan te besteden."

Volledig scherm
© viva.nl
  1. Dit is waarom we zo gefascineerd zijn door BN’ers
    PREMIUM
    Column

    Dit is waarom we zo gefasci­neerd zijn door BN’ers

    Er zijn weinig subgroepen met wie we zo’n haat-liefdeverhouding hebben als met Bekende Nederlanders, kortweg BN’ers. We zetten ze op een voetstuk, aanbidden ze, zijn jaloers op hun goedbetaalde, glamoureuze leventjes in de spotlights en dichten ze bovenmenselijke eigenschappen toe. Maar oh wee als ze een faux pas begaan. Dan vallen ze hard, heel hard en is de toorn en het leedvermaak navenant. Humberto, Marco, Bridget – ze kunnen er allemaal over meepraten.