Volledig scherm
© ANP/PR

'Dood Star Trek-acteur Anton Yelchin is eigen schuld'

Star Trek-acteur Anton Yelchin (27), die in juni dit jaar op de oprit van zijn eigen huis werd verpletterd door zijn eigen auto, zou zelf verantwoordelijk zijn voor zijn dood. Dat heeft fabrikant Fiat Chrysler volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ laten doorschemeren.

De ontroostbare ouders van Anton, kort na zijn overlijden.
Volledig scherm
De ontroostbare ouders van Anton, kort na zijn overlijden. © Getty

De acteur kwam om het leven toen zijn geparkeerde Jeep Grand Cherokee achteruit van de oprit van zijn woning rolde. Hij overleed ter plekke nadat hij beklemd raakte tussen zijn auto en een tuinhek met daarop een gemetselde brievenbus. Zijn ouders spanden een rechtszaak aan tegen de autofabrikant omdat zij deze verantwoordelijk houden voor de dood van hun zoon.

Fiat Chrysler zegt nu dat 'door eigen verkeerd gebruik, door hem aangebrachte aanpassingen of opgelopen schade' de oorzaak was van het achteruitrijden van de auto. De fabrikant heeft aan de rechter te kennen gegeven niet langer betrokken te willen zijn bij de rechtszaak.

Rechtszaak
Kort na Yelchins dood zijn ook andere consumenten een rechtszaak begonnen tegen Fiat Chrysler. Zij baseren zich op driehonderd andere incidenten waarbij auto's na het parkeren wegrolden. In april besloot Fiat Chrysler wereldwijd al 1,1 miljoen auto's terug naar de garage te halen vanwege dit defect.

Yelchin begon zijn loopbaan met kleine rollen in Indiefilms en verschillende televisieseries. Hij brak bij het grote publiek door met de thriller Alpha Dog en de tienerkomedie Charlie Bartlett. Zijn grootste rol tot dit moment was zijn aandeel in de nieuwe reeks Star Trekfilms. De laatste daarvan - met Yelchin - gaat in juli in première. 

De acteur werd geboren in Rusland. Zijn ouders waren professionele kunstschaatsers die naar de Verenigde Staten verhuisden toen Anton nog een baby was.