Volledig scherm
© AP

Drankjes On Lemon mogen ook niet van Yoko Ono

Yoko Ono (85), de weduwe van John Lennon, heeft een rechtszaak tegen het Poolse frisdrankbedrijf On Lemon (voorheen John Lemon) gewonnen. Met de verkoop van de drankjes onder het merk On Lemon - John is On wordt inbreuk gemaakt op het merk John Lemon van Yoko Ono.

De rechtbank van Den Haag legde vandaag een verkoopverbod voor de gehele EU op. Het gaat om een boete van 2.500 euro per dag of 500 euro per flesje. Ook moet de Poolse ondernemer zijn frisdrank uit de handel halen en drie maanden via zijn website laten weten dat inbreuk is gemaakt op de merkrechten van Yoko Ono.

Vorig jaar sleepte de Japanse artieste het Poolse bedrijf ook voor de rechter toen frisdrank werd verkocht onder de naam John Lemon, dat werd aangeboden in 13 landen. Ono won, het bedrijf besloot verder te gaan onder de naam On Lemon.

Volledig scherm
© On Lemon
Volledig scherm
John Lennon en Yoko in 1970. Lennon overleed tien jaar later. © ANP
  1. Een tournee zit er voor Blind Date niet in, best zonde
    PREMIUM
    Recensie

    Een tournee zit er voor Blind Date niet in, best zonde

    Natuurlijk, iedereen in de zaal weet het. De twee acteurs die deze voorstelling over twee ex-geliefden gaan spelen, zijn zelf ooit getrouwd geweest. En dan heet de ene hoofdpersoon in Blind Date ook nog Katja, net als Katja Schuurman zelf. Voor zover het al ongemakkelijk zou kunnen worden: Schuurman en Thijs Römer tackelen dit gegeven vakkundig nog voordat ze beginnen. Ze spreken de zaal toe, waarbij ze hun gezamenlijke liefdesverleden benoemen en er bij wijze van grap aan toevoegen dat elke overeenkomst met de realiteit berust op toeval. Die inleiding leidt ertoe dat de bezoeker zich nog net even extra inspant in zijn poging om te vergeten dat hier op het podium twee (van tv en film) bekende Nederlanders acteren. Zeker in het geval van Schuurman, die vooral ook veel presentatiewerk op tv verricht, is dat losmaken niet zo eenvoudig. Of zoiets lukt, ligt uiteindelijk aan de spelers zelf. In Blind Date, een bewerking van de film die regisseur Theo van Gogh in 1996 maakte, draait het om Pom (Römer) en Katja, die bij een verkeersongeluk hun 3-jarige dochtertje verloren. Hun relatie is onder dat drama bezweken, niettemin proberen ze wanhopig samen tot verwerking te komen en daarmee nader tot elkaar. Hun werkwijze daarbij: blind dates met elkaar organiseren via contactadvertenties. Elke ontmoeting begint met een nieuwe kennismaking, maar het doel bereiken blijkt lastiger dan gehoopt.