Volledig scherm
Illustratie van NPO Start Plus. © ANP XTRA

Dubbel betalen voor NPO-programma’s? Het kan, maar hoeft niet

Media suggereren vandaag dat de tv-kijker in 2019 extra geld moet neerleggen om programma’s van de publieke omroep te kunnen zien. Dat zou blijken uit het Jaarplan Video 2019 dat ook in handen is van deze website. Maar moeten we straks écht ‘dubbel betalen’ voor de NPO?

De berichtgeving van vanochtend suggereert dat vooral documentaires en dramaseries die nu nog op openbare zenders te zien zijn, achter een betaalmuur verdwijnen. Dan zou de kijker nadat eerst de Belastingdienst heeft geïnd straks ook nog een abonnement moeten nemen op de video on demand-dienst NPO Start Plus. Dat kost momenteel 2,95 euro per maand. Het bedrag wordt in de toekomst misschien hoger.

NPO Start Plus zal géén programma’s exclusief aanbieden. Alles van de publieke omroep blijft dus gewoon gratis te zien. Niet op NPO 1, 2 of 3? Dan wel op een voor iedereen toegankelijke website of themakanaal.

Ook voor het uitgesteld kijken of herzien van programma’s hoeft geen extra geld te worden neergelegd. Naast het opnemen van uitzendingen met het digitale kastje van de kabelaar is er ook het gratis toegankelijke NPO Start (het oude Uitzending Gemist).

Volledig scherm
Docuseries als Onze Man in Teheran blijven gewoon gratis te zien. © -

Netflix

De variant NPO Start Plus is wel betaald, maar biedt ook voordelen. Alle programma’s zijn er namelijk terug te zien in hoge beeldkwaliteit en zonder reclame. En waar je sommige series op het gratis NPO Start slechts voor een korte periode kan terugkijken, blijven ze bij de abonneedienst wél veel langer beschikbaar. Bovendien, voor wie geen geduld heeft, zijn sommige series daar al in zijn geheel te zien. À la de originele Netflix-producties dus.

Samenvattend: ja, terug- en vooruitkijken zonder reclames in de mooiste kwaliteit kost geld. Maar al deze programma’s worden ook nog gewoon uitgezonden op de openbare kanalen.