Volledig scherm
© EPA

Ed Sheeran scoort met slimme elektropop

muziekrecensieDe twee nieuwe singles van de Britse singer-songwriter Ed Sheeran bereikten vandaag mondiaal meteen de top van elke denkbare downloadlijst. Niet verwonderlijk: Castle on the Hill en Shape of You zetten de aantrekkelijkste kanten van Sheerans muziek ruimhartig in de etalage.

Ed Sheeran

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Castle on the Hill

Ed Sheeran

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Shape of You

Castle on the Hill is een traditionele Sheeran-song, met de gitaar als basis. 

Het volle bandgeluid geeft het nummer echter meer energie dan hij op eerdere tokkel-songs bewerkstelligde. De tekst is te lezen als een eigentijdse versie van Bryan Adams' Summer of  69: een ongegeneerd nostalgisch verhaal over een groep jeugdvrienden die de hobbels van het opgroeien met vallen en opstaan overwint.

Locatie lijkt Sheerans eigen thuisstadje Framlingham in het gewest Suffolk, in Oost-Engeland. Daar ligt op een heuvel het middeleeuwse Framlingham Castle waarop de jonge Sheeran in zijn schooltijd moet hebben uitgekeken.

Aanstekelijk
Shape of You is daarentegen uiterst modern en volgt de weg die Sheeran in zijn 'rustjaar' 2016 insloeg. Hij bracht weliswaar geen eigen muziek uit, maar schreef wel twee grote hits: Cold Water voor dance-collectief Major Lazer en Love Yourself voor Justin Bieber. Shape of You is slimme en melodieuze elekropop, gegrondvest op een aanstekelijke drum-loop. Ongetwijfeld een groot hitparadesucces, maar qua eeuwigheidswaarde toch minder krachtig dan Castle on the Hill.

Quote

De tekst van Castle on the Hill is te lezen als een eigentijdse versie van Bryan Adams' Summer of 69

Muziekverslaggever Stefan Raatgever

Geen doorsnee fotomodel-popster

De singles zijn de voorlopers van het derde album van Ed Sheeran, dat als titel het wiskundige teken ÷ meekrijgt en wordt uitgesproken als Divide. Het past daarmee naadloos bij zijn eerste twee albums + en x, Plus en Multiply.

Het waren albums waarmee Sheeran - met zijn warrige vuurrode haar, dik bril montuur en gestalte die eerder inzetbaar is voor de reclame van een gebakskraam dan voor een fitnessschool, alles behalve de doorsnee fotomodel-popster -  in sprinttempo een massapubliek veroverde. Oprechte en ongecompliceerde singer-songwritermuziek die nergens klef, maar altijd hitgevoelig klonk. De twee albums stonden samen meer dan 300 weken in de Nederlandse album Top 100.