Volledig scherm
Cindy Crawford en dochter Kaia Gerber © rv

Eerst moeder Cindy, nu dochter Kaia op de catwalk

Was Cindy Crawford één van de vijf absolute supermodellen in de jaren 90, nu is het de beurt aan haar dochter Kaia Gerber. Ze mag, nu ze net 16 is, de catwalk op en is meteen een veelgevraagd model.

De gelijkenis is ongekend. Duidelijk geprononceerde sleutelbenen, reebruine ogen, volle lippen en krachtige wenkbrauwen. Alleen het ontbreken van de iconische moedervlek verraadt dat het niet supermodel Cindy Crawford is, maar haar dochter Kaia Gerber (16). In 1991 geleden liep haar moeder haar eerste modeshow, op de catwalk van Donna Karan – ze had toen overigens al heel wat reclamecampagnes en tijdschriftcovers op haar naam. En nu Kaia 16 is, is zij aan de beurt. Dit weekend maakte ze haar debuut op de catwalk tijdens de New York Fashion Week.

Kaia – 175 cm lang, net als haar moeder, met een taille van 60 cm – deed haar eerste modellenjob al op haar 10de. De dochter van Cindy en Rande Gerber, eveneens een voormalig model en de beste vriend van George Clooney, poseerde voor Versaces jongerenlijn Young Versace. Vrijwel direct daarna vertelde Crawford dat ze de carrière van de prille tiener nog even tegenhield. Zij was zelf 20 jaar oud toen ze de harde modellenwereld inging. ,,Kaia is echt nog te jong. Maar als ze 16 is en ze wil het nog steeds, dan geef ik haar vrij spel.’’

Quote

Kaia is echt nog te jong. Maar als ze 16 is en ze wil het nog steeds, dan geef ik haar vrij spel

Cindy Crawford

Vogue

Zo lang wilden modellenbureaus en designers niet wachten. Piepjong en gewild om haar supermodellengenen kreeg ze verschillende aanbiedingen, maar haar moeder sloeg die af. Vorig jaar tekende Kaia bij IMG, een New Yorks agentschap dat befaamde gezichten als Gisele Bündchen, Gigi Hadid en een hele schare Victoria’s Secret Angels onder contract heeft. Haar eerste klus: een fotoshoot voor de Italiaanse Vogue, een van de belangrijkste modebladen ter wereld. Ze verscheen voor de lens van Steven Meisel, zo’n beetje de succesvolste modefotograaf ooit, die in het verleden meer dan eens haar moeder voor de camera trof.

Na wat fotosessies volgt Kaia nu definitief haar moeders carrièrepad. Negen dagen geleden werd ze 16 jaar, de minimumleeftijd in New York om op de catwalk te mogen lopen. Net op tijd voor de New York Fashion Week, waar grote modemerken hun voorjaarscollecties voor 2018 tonen. Ze debuteerde op de loper voor Calvin Klein en daarna volgden de shows van Alexander Wang en Rihanna’s lijn voor Puma – en nog meer grote merken staan op haar agenda.

Op de Harper’s Bazaar Icons Party – de modeweek staat bol van de feestjes – vetlde Cindy Crawford over het debuut van haar oogappel. ,,Ik heb Kaia hetzelfde advies gegeven dat ik aan mijn zoon gaf toen hij in een sapbar ging werken. Wees op tijd, wees beschaafd en professioneel, doe wat er van je gevraagd wordt en zit niet alleen met je telefoon te spelen’’, aldus Crawford. ,,Dat was het. Ik kan haar niet vertellen hoe ze voor de camera moet staan, hoe ze zichzelf moet laten zien en de wereld kan overtuigen wat uniek aan haar is. Dat kan ik aan niemand uitleggen, want dat moet uit jezelf komen.’’

Quote

Ik kan haar niet vertellen hoe ze voor de camera moet staan

Cindy Cra

Kaia begrijpt dat meer dan goed. Ze heeft haarfijn door dat Instagram dé etalage is voor een model in deze tijd. Haar publiek heeft ze al bij elkaar gesprokkeld: de Crawford-telg heeft 1,7 miljoen volgers. Het lijkt slechts een kwestie van tijd dat ze haar moeder (2,4 miljoen volgers) inhaalt.

Volledig scherm
Kaia Gerber © Photo News
Volledig scherm
Cindy en dochter Kaia. © bruno