Volledig scherm
Ab Zagt. © AD

Eindelijk naakt in Cannes

Ab in CannesFilmjournalist Ab Zagt verblijft op dit moment in Cannes. Daar wordt van 17 tot 28 mei 2017 het 70ste Filmfestival van Cannes gehouden. Hij schrijft elke dag een column over wat hij daar meemaakt.

Volledig scherm
Regisseur Jacques Doillon. © Getty Images

Op een van de laatste dagen van het Festival van Cannes klaagde een buitenlandse collega – ik noem geen naam – dat hij tot op dat moment zo weinig naaktscènes in het filmaanbod van Cannes had gezien. 

Een merkwaardige constatering, die vermoedelijk te verklaren is dat de man in kwestie al tien dagen van huis is, zijn geliefde mist en niet de moed heeft om een van de bijzonder aantrekkelijke dames op de Croisette aan te spreken.

Wat overigens heel gemakkelijk is, zoals ik gisteravond merkte toen twee Oosteuropese jonge vrouwen nogal opzichtig foto’s stonden te maken. ,,Zijn jullie vloggers?’’, vroeg ik zeer geïnteresseerd en onschuldig. ,,Nee, wij zijn hier voor onze lol,’’ luidde het antwoord.

Mijn metgezel, ook filmjournalist, gaf mij een por in de rug. ,,Doorlopen, Ab. Die dames kun je je niet permitteren.’’

Quote

Je kunt als regisseur natuurlijk ook overdrij­ven

Ab Zagt

Terug naar de seks op het filmdoek. De naar filmbloot smachtende collega kwam de laatste dagen flink aan zijn trekken. Vooral de Franse regisseurs maakten hun reputatie meer dan waar.

Zo zijn in Rodin, een nieuwe biografische speelfilm over de beeldhouwer Auguste Rodin, tal van naakte modellen te zien die zich in rare poses manoeuvreren waarvan ik als kijker spontaan rugklachten kreeg. Regisseur Jacques Doillon was verder nogal karig met de erotiek in zijn film.

Zijn collega Francois Ozon pakt in Amant Double helemaal uit. Zijn film is een thriller in de geest van Alfred Hitchcock en Brian de Palma over een vrouw die een verhouding heeft met een tweeling. Het is een raadselachtig verhaal dat niet iedereen zal bevallen, maar Ozon schroomt niet om de vrijscènes expliciet in beeld te brengen, waarbij de camera zelfs in het lichaam van de hoofdrolspeelster Marine Vacth binnendringt. Je kunt als regisseur natuurlijk ook overdrijven.

De geestigste naaktscène komt voor in Redoubtable, een biografische speelfilm over de grillige Nouvelle Vague-regisseur Jean-Luc Godard. Twee vertolkers, die filmacteurs spelen, lopen spiernaakt door het beeld om onderling te overleggen of zij wel bereid zijn om in een film van Godard helemaal bloot voor de camera te verschijnen. Een van de meest hilarische filmmomenten van Cannes 2017. Mijn buitenlandse collega is er nog steeds niet over uitgepraat.