Volledig scherm
Emile Ratelband. © EPA

Emile Ratelband: Draagmoeder heeft mijn tweeling verloren

De draagmoeder die een tweeling verwachtte van Emile Ratelband (69) kreeg volgens de ondernemer gisteren een miskraam. De vrouw belandde afgelopen weekend met bloedingen en hevige pijnen in het ziekenhuis, waar de twee jongetjes in haar buik overleden. ,,Ik kan aanvaarden dat het zo moet zijn.’’

De alleenstaande Ratelband, die zeven kinderen heeft bij drie verschillende vrouwen, wil dolgraag nog een keer vader worden. Daarom ging hij afgelopen zomer via Twitter op zoek naar een draagmoeder. Zo’n 90 vrouwen meldden zich.

Een van hen, een hoofdverpleegkundige in een ziekenhuis, raakte volgens Emile vijftien weken geleden zwanger. Kort daarna werd duidelijk dat het om een tweeling ging. Ratelband was dolgelukkig.

De vrouw had echter veel pijn en wilde niet dat Ratelband haar zwangerschap al wereldkundig zou maken. Maar vorige week versprak hij zich - op televisie. ,,Ik heb nu eenmaal het hart op de tong’’, zegt Emile daar nu over. ,,En ik was er natuurlijk zo enorm blij mee.’’

Quote

Het was moeilijk, maar ik geloof dat alles in het leven betekenis heeft

Emile Ratelband

Ziekenhuis

Ondertussen hield de pijn bij de draagmoeder aan. Toch bleef ze aan het werk, aldus Ratelband. Pas anderhalve week geleden stopte ze. Afgelopen weekend ging ze met bloedingen en nauwelijks draaglijke pijn naar het ziekenhuis. Daar bleek dat een van de kindjes was overleden. In het ziekenhuis liet ook de tweede baby het leven.

Emile was op dat moment in Londen. Vlak voordat hij live op de Britse televisie werd geïnterviewd, kwam het telefoontje. Toch ging hij door met zijn geplande mediaoptredens. Niet alleen in Engeland, maar ook hier: Ratelband zat gisteravond bij Pauw en was te gast in de talkshow van Robert Jensen, die vanavond wordt uitgezonden.

,,Dat was moeilijk, maar ik geloof dat alles in het leven betekenis heeft’’, zegt Emile. ,,Dus ik kan aanvaarden dat het zo moet zijn.’’ Ratelband heeft inmiddels alsnog zijn agenda voor even vrijgemaakt. Op het moment van spreken is hij onderweg naar de vrouw, die nog in het ziekenhuis ligt. ,,Ik vind het erg’’, zegt Emile nog maar eens. ,,Ik vind het vreselijk.’’

20 jaar jonger

De 69-jarige Emile kreeg afgelopen zomer veel kritiek op zijn oproep. Talloze mensen vonden het nogal egoïstisch dat een man van zijn leeftijd in zijn eentje een kind wil opvoeden. Maar als het aan Emile ligt, is zijn leeftijd binnenkort anders. Hij voelt zich al lange tijd 20 jaar jonger en wendde zich onlangs tot de rechter om zich officieel 49 jaar te laten verklaren.

Volgens Ratelband lijkt zijn situatie op die van transgenders, oftewel mensen bij wie hun gevoelsmatige geslacht afwijkt van hun lichamelijke. Die vergelijking viel gisteren op de Britse tv niet in goede aarde.