Volledig scherm
© Gerard Burgers

Emile Ratelband op uitnodiging van Erdogan naar Turkije

Tsjakka-goeroe Emile Ratelband vliegt vrijdag naar Turkije op uitnodiging van president Erdogan. De 68-jarige veelbesproken inspirator, die vier dagen in het land wil verblijven, is voor een ‘klus’ gevraagd waarvan hij de inhoud nog niet precies kan prijsgeven.

Ratelband vertelt deze site dat zijn bezoek iets te maken heeft met de trainingen die hij regelmatig 'op hoog niveau' geeft in ons land. ,,Ik kan nog geen exacte uitspraken doen om wat voor trainingen het precies gaat. Dat volgt later”, verklaart hij.

De relatie tussen Turkije en Nederland staat flink onder spanning sinds de weigering van Nederland om mee te werken aan de Turkse campagne. Ratelband kan de ideeën van Recep Tayyip Erdogan wel waarderen, laat hij weten. ,,Hij heeft een visie die door de meesten niet wordt begrepen, maar waarvan mensen achteraf zullen zeggen dat ze blij zijn dat hij deze heeft nagestreefd.''

Volledig scherm
Erdogan. © AP

Iran
Ratelband vertrok in 2013 voor voor tweeënhalve week naar Iran om diverse trainingen en seminars te geven in moskeeën, universiteiten en een aantal overheidsinstanties. ,,Het contact ontstond toen ik in Turkije een aantal seminars gaf en iemand uit Iran mij benaderde of ik dat in Iran ook niet kon doen. Ik heb geantwoord dat ik vrijwel iedere uitdaging graag aanga'', klonk het toen.