Volledig scherm
Hét moment: Arrold van den Hurk heeft op de rode knop gedrukt. © RTL

Endemol: Blunderaar Miljoenenjacht wil spel alsnog afmaken zonder te verliezen

MiljoenenjachtMiljoenenjacht-deelnemer Arrold van den Hurk en tv-producent Endemol stonden vandaag wéér voor de rechter vanwege de kapitale blunder die Arrold maakte bij Linda de Mol. Hij drukte ‘per ongeluk’ op de stopknop en liep zo miljoenen mis. Endemol stelt geen fout te hebben gemaakt. Van den Hurk was volgens het bedrijf op de hoogte van de regels en kan zich niet verschuilen achter de stress en spanning van de uitzending.

Het televisie-incident uit het najaar van 2013 is inmiddels beroemd. Van den Hurk drukte te snel op de stopknop en nam daarmee het aanbod van 125.000 euro van de bank aan. Hij zei meteen dat-ie per ongeluk had gedrukt en eigenlijk had willen doorspelen. Dat mocht niet van de jury, waarna Arrold, bleek even later, naast vijf miljoen euro greep die in de koffer zat die hij had uitgekozen. Hij stapte vervolgens naar de rechter.

Producent Endemol vertelde de rechtbank vandaag dat Van den Hurk goed op de hoogte was van de spelregels en de functie van de stopknop. ,,Dat wist hij uit eerdere rondes.'' Dat de speler zich naar eigen zeggen vergiste door de stress en de spanning is volgens Endemol inherent aan het spel. Bovendien was helemaal niet zo duidelijk dat Van den Hurk verder wilde spelen.

Niet doorspelen

Van den Hurk meent op zijn beurt dat niet duidelijk uit de spelregels blijkt dat de stopknop het einde van het spel is en dat je je niet mag herstellen. Hij stelt dat Linda de Mol hem bovendien duidelijk hoorbaar het aanbod deed om door te spelen. Want live op tv zei ze net te zullen doen of er niets voorgevallen was. Volgens Endemol gaat ook deze vlieger echter niet op, omdat Linda de Mol niet de spelleiding is, zij presenteert slechts. Producent Endemol is de baas over de show en niemand anders.

Plasman wil met de civiele rechtszaak in Amsterdam bewijzen dat de producent van het programma, Endemol, onrechtmatig heeft gehandeld door Arrold niet te laten doorspelen. Daarmee kan Arrold ‘op jacht’ naar een schadevergoeding van Endemol. 

Spel alsnog afmaken

Plasman ziet in dat geval het liefst dat het spel alsnog wordt afgemaakt. ,,Dat kan mooie televisie opleveren.'' De rechter informeerde vervolgens of Van den Hurk de 125.000 euro die hij wél won, dan alsnog teruggeeft. Plasman vindt dus van niet: ,,De feitelijke situatie is dat Van den Hurk al een koffer had uitgekozen met daarin 5 miljoen. Oké, dat dát bedrag erin zat wist hij nog niet maar die koffer was wel al van hem. Nou, we proberen hier te schikken dus hij levert die 5 miljoen in en daarna mogen ze de koffers opnieuw husselen. Maar dan moet Endemol ook iets inleveren en zeggen: die 125.000 heb je alvast.''

De advocaat van Endemol reageerde daar cynisch op: ,,Meneer Van den Hurk wil een spel spelen zonder te kunnen verliezen. Die 5 miljoen was helemaal nog niet van hem, die koffer stond voor de káns op een prijs, meer niet.''

Volledig scherm
Arrold van den Hurk (R) samen met zijn advocaat Peter Plasman. © ANP

Beide partijen waren niet van plan water bij de wijn te doen. Dus doet de rechter op 13 september uitspraak over de vraag of Endemol onrechtmatig heeft gehandeld.

Banketbakker Van den Hurk was erbij vandaag in de rechtbank Amsterdam en is bijna vier jaar na zijn blunder nog vastberaden. ,,Anders doe ik dit niet.’’ 

Gevecht

Van den Hurk - die dus wel 125.000 heeft ontvangen - kreeg veel over zich heen door de rechtszaak, zowel positief als negatief. De meningen over zijn gevecht tegen Endemol zijn verdeeld. ,,Deze dagen zullen er wel weer veel reacties binnenkomen. Maar ik ga door. Wat anderen ervan vinden interesseert mij niet.’’

  1. Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome
    PREMIUM
    recensie

    Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome

    Wanneer een groot artiest een concert aflast, is het begrijpelijk dat je als fan schakelt tussen begrip en teleurstelling. Maar soms kan het niet anders of het begrip overheerst, zoals voor Lady Gaga: ze kampt met chronische pijnklachten en is daar openhartig over in de media. Toch was het desondanks een zure appel dat ze daardoor vorig jaar een deel van haar wereldtour moest aflasten, waaronder die op 3 oktober in de Ziggo Dome. Achteraf is het maar goed dat Gaga haar krachten gespaard heeft, want tijdens de herkansing, gisteren in de Ziggo Dome, knalde ze precies zoals je zou hopen. Haar laatste album, het meer persoonlijke Joanne uit 2016, doet automatisch een wat ingetogener, uitgekleder optreden verwachten, maar niets is minder waar: Gaga trakteerde de fans op een gulle, vurig uitgevoerde dwarsdoorsnede van haar werk, en wist daarbij vrijwel alle hits en favorieten uit haar roze cowboyhoed te toveren. Roze cowboyglítterhoed, welteverstaan, blijkt wanneer ze vanaf een bewegend podium de hoogte in wordt gestuwd terwijl ze het pompende Diamond Heart inzet: een ideale setopener, maar desondanks een wat vreemd ondergewaardeerd Gaga-lied. Het is zo’n nummer waar ze haar stem lekker vinnig weet te laten scheuren, iets wat ze ook doet tijdens een opzwepend A-YO, geflankeerd door in simpel zwart gestoken dansers.