Volledig scherm
© ANP

EO boos op NPO-plan voor minder religie op tv

De Evangelische Omroep (EO) is verbolgen over plannen van de NPO om het aantal programma’s met een religieuze inslag fors terug te brengen. ,,Ik ben hier een felle tegenstander van’’, laat EO-directeur Arjan Lock weten aan deze site.

In het uitgelekte 'Concept Jaarplan Video 2019' van de NPO oordelen experts van een zogeheten ‘toetsingskaderpanel’ dat ‘de invloed van de oude confessionele zuilen op de programmering te groot is in relatie tot de rol die religie nog speelt onder het publiek.’ De NPO, het overkoepelende orgaan van de publieke omroep, stelt vervolgens dit oordeel mee te nemen in het wel of niet ingaan op programmavoorstellen voor 2019. ‘Met name in het genre religie.’

Na het afschaffen van de kleine religieuze omroepen (als de RKK en de Boeddhistische Omroep) werd geregeld dat altijd een jaarlijks geldpotje van 13 miljoen euro gereserveerd blijft voor tv-programma’s die de verschillende levensbeschouwelijke stromingen binnen Nederland moeten bedienen. In het jaarplan staat dat in 2017 ‘een veelvoud hiervan’ werd besteed aan het genre religie en dat dit nu ‘noodgedwongen’ minder zal worden.

Quote

Ik ben hier dus een felle tegenstan­der van

Arjan Lock, EO-directeur

Zere been

EO-directeur Arjan Lock
Volledig scherm
EO-directeur Arjan Lock © EO / Willem Jan de Bruin

Op zender NPO 2 blijven tv-programma's Nederland Zingt en Eucharistieviering uitgezonden worden, maar naar andere titels ‘zal kritisch worden gekeken’. Dit is tegen het zere been van EO-directeur Arjan Lock. Het is volgens hem belangrijk dat er meer wordt gedaan dan het brengen van kerkdiensten. ,,De NPO onderscheidt zich juist van de commerciële omroepen met levensbeschouwelijke programma’s. Naast het aparte geldpotje van 13 miljoen heeft de EO altijd al levensbeschouwelijke programma’s gemaakt. Dat is ook onze taak als omroep’’, stelt Lock.

De EO-directeur vervolgt: ,,Vanuit levensbeschouwelijk oogpunt maken we programma’s die verschillende groepen in de Nederlandse samenleving verbinden, zoals natuurlijk The Passion maar ook Adieu God?, De Verandering en Ik is je. Ik ben hier dus een felle tegenstander van. Wij zullen, juist omdat het nog maar plannen zijn, hierover in gesprek gaan met de NPO.”

Het jaarplan zorgt op wel meer punten voor onrust in tv-land. Zo is bijvoorbeeld de NPO voornemens om EenVandaag te verhuizen van NPO 1 naar het veel minder bekeken NPO 2. Op de plek van de actualiteitenrubriek zou dan een nieuwe dagelijkse soapserie komen. EenVandaag-hoofdredacteur René van Brakel  stelde eerder op deze site dat met dit plan ‘nieuws voor de elite wordt’. De kwestie leidde al tot Kamervragen van de SP.

Minder BN'ers

In het plan uit een expertpanel verder kritiek op de hoeveel bekende Nederlanders in tv-programma’s. ‘Vrijwel alle experts vinden dat er teveel BN’ers worden geplaatst in bedachte, extreme situaties om te kijken wat er gebeurt.’ Ook is er kritiek op de prominente rol die BN’ers in veel programma’s spelen. De NPO stelt hier nu scherper naar te kijken bij de intekening van programma’s voor 2019.

Op de geuite kritiek reageert een woordvoerder van de NPO in algemene zin: ,,De plannen voor volgend jaar zijn nog volop in ontwikkeling en daarbij zijn allerlei scenario’s mogelijk. Zeker is nog niets.’’

Het jaarplan ademt grote bezorgdheid bij de NPO over een komende bezuiniging van 60 miljoen euro.