Volledig scherm
© ANP KIPPA

Ernstig zieke Andries Knevel opgenomen op IC

EO-coryfee Andries Knevel is ernstig ziek. De 64-jarige presentator heeft in Bolivia een ernstige legionellabesmetting opgelopen, meldt de omroep vandaag op zijn website. Volgens een woordvoerder is Knevel 'goed ziek'.

Volledig scherm
Knevel (boven rechts) in Kenia, in oktober. © Christ's Hope
Quote

Hij is goed ziek

Evangelische Omroep

Hij is ziek geworden tijdens de opnames van het programma EO Metterdaad. Knevel ligt momenteel op de intensive care van een niet nader genoemd ziekenhuis.

De EO zegt niet te weten of Knevel in levensgevaar is. ,,Het is echt afwachten, hij is goed ziek en het kost tijd om daar bovenop te komen", aldus een woordvoerder. De omroep heeft er bewust voor gekozen het slechte nieuwsbericht vandaag te verspreiden. ,,Mensen begonnen hem te missen, hij maakte geen radioprogramma en was niet meer aanwezig bij andere bijeenkomsten."

Bidden
De omroep roept leden op om te bidden voor hem en zijn familie. Het is ook mogelijk een kaartje te sturen om het medeleven aan de zieke coryfee, die ook actief is als predikant, te betuigen.

Legionella
Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken (legionellose). De legionellabacterie komt volgens het RIVM van nature voor in grond en in water. Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie. De zwaarste vorm van de ziekte wordt in Nederland ook wel de veteranenziekte genoemd.

Mensen kunnen ernstig ziek worden van een longontsteking door legionella. Na ziekte kan het lang duren voordat iemand zich weer helemaal goed voelt. In Nederland overlijdt circa 2 tot 10 procent van de patiënten met een legionellalongontsteking. Vooral bij mensen op hoge leeftijd is de kans op overlijden groter.

Flora
De veteranenziekte kwam in 1999 groot in het nieuws na de legionellaramp tijdens de Westfriese Flora, destijds een van de grootste overdekte bloemententoonstellingen. 242 bezoekers raakten besmet met de bacterie. Uiteindelijk overleden 32 mensen. De bacterie bevond zich in het water van een tentoongesteld bubbelbad.

Kaartje sturen?

Evangelische Omroep
T.a.v. Andries Knevel
Postbus 21000 1200 BA Hilversum

  1. Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome
    PREMIUM
    recensie

    Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome

    Wanneer een groot artiest een concert aflast, is het begrijpelijk dat je als fan schakelt tussen begrip en teleurstelling. Maar soms kan het niet anders of het begrip overheerst, zoals voor Lady Gaga: ze kampt met chronische pijnklachten en is daar openhartig over in de media. Toch was het desondanks een zure appel dat ze daardoor vorig jaar een deel van haar wereldtour moest aflasten, waaronder die op 3 oktober in de Ziggo Dome. Achteraf is het maar goed dat Gaga haar krachten gespaard heeft, want tijdens de herkansing, gisteren in de Ziggo Dome, knalde ze precies zoals je zou hopen. Haar laatste album, het meer persoonlijke Joanne uit 2016, doet automatisch een wat ingetogener, uitgekleder optreden verwachten, maar niets is minder waar: Gaga trakteerde de fans op een gulle, vurig uitgevoerde dwarsdoorsnede van haar werk, en wist daarbij vrijwel alle hits en favorieten uit haar roze cowboyhoed te toveren. Roze cowboyglítterhoed, welteverstaan, blijkt wanneer ze vanaf een bewegend podium de hoogte in wordt gestuwd terwijl ze het pompende Diamond Heart inzet: een ideale setopener, maar desondanks een wat vreemd ondergewaardeerd Gaga-lied. Het is zo’n nummer waar ze haar stem lekker vinnig weet te laten scheuren, iets wat ze ook doet tijdens een opzwepend A-YO, geflankeerd door in simpel zwart gestoken dansers.