Volledig scherm
© ANP KIPPA

Ernstig zieke Andries Knevel opgenomen op IC

EO-coryfee Andries Knevel is ernstig ziek. De 64-jarige presentator heeft in Bolivia een ernstige legionellabesmetting opgelopen, meldt de omroep vandaag op zijn website. Volgens een woordvoerder is Knevel 'goed ziek'.

Volledig scherm
Knevel (boven rechts) in Kenia, in oktober. © Christ's Hope
Quote

Hij is goed ziek

Evangelische Omroep

Hij is ziek geworden tijdens de opnames van het programma EO Metterdaad. Knevel ligt momenteel op de intensive care van een niet nader genoemd ziekenhuis.

De EO zegt niet te weten of Knevel in levensgevaar is. ,,Het is echt afwachten, hij is goed ziek en het kost tijd om daar bovenop te komen", aldus een woordvoerder. De omroep heeft er bewust voor gekozen het slechte nieuwsbericht vandaag te verspreiden. ,,Mensen begonnen hem te missen, hij maakte geen radioprogramma en was niet meer aanwezig bij andere bijeenkomsten."

Bidden
De omroep roept leden op om te bidden voor hem en zijn familie. Het is ook mogelijk een kaartje te sturen om het medeleven aan de zieke coryfee, die ook actief is als predikant, te betuigen.

Legionella
Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken (legionellose). De legionellabacterie komt volgens het RIVM van nature voor in grond en in water. Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie. De zwaarste vorm van de ziekte wordt in Nederland ook wel de veteranenziekte genoemd.

Mensen kunnen ernstig ziek worden van een longontsteking door legionella. Na ziekte kan het lang duren voordat iemand zich weer helemaal goed voelt. In Nederland overlijdt circa 2 tot 10 procent van de patiënten met een legionellalongontsteking. Vooral bij mensen op hoge leeftijd is de kans op overlijden groter.

Flora
De veteranenziekte kwam in 1999 groot in het nieuws na de legionellaramp tijdens de Westfriese Flora, destijds een van de grootste overdekte bloemententoonstellingen. 242 bezoekers raakten besmet met de bacterie. Uiteindelijk overleden 32 mensen. De bacterie bevond zich in het water van een tentoongesteld bubbelbad.

Kaartje sturen?

Evangelische Omroep
T.a.v. Andries Knevel
Postbus 21000 1200 BA Hilversum

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Blijf jij na het vertrek van Evers naar 538 luisteren?

Blijf jij na het vertrek van Evers naar 538 luisteren?

  • Ja, Frank Dane is een waardige opvolger (35%)
  • Nee, ik stap over naar een andere radiozender (65%)
994 stemmen