Volledig scherm
Ilse Warringa als juf Ank (rechts) in gesprek met 'luizenmoeder' Hannah, oftewel Jennifer Hoffman. © Screenshot

Ersin in Wonderland, De Luizenmoeder en In het Spoor van IS genomineerd voor Nipkowschijf

De nominaties voor de Zilveren Nipkowschijf zijn dit jaar bekend gemaakt in M. De programma's Ersin in Wonderland, De Luizenmoeder en In het Spoor van IS komen dit jaar in aanmerking voor de prijs. 

In de vierdelige serie Ersin in Wonderland  (VPRO) reist Ersin Kiris als journalist en als toerist naar populaire vakantieoorden, zoals het Kruger Park en Acapulco. De komedieserie De Luizenmoeder (AVROTROS), de best bekeken serie op de NPO ooit, gaat over het wel en wee van ouders en leraren op een basisschool. In het spoor van IS (BNNVARA) is een tweeluik van programmamakers Sinan Can en Jochem Pinxteren dat de opkomst en ondergang van Islamitische Staat probeert te verklaren.

De Neven van Eus (NTR) van Özcan Akyol heeft een eervolle vermelding gekregen, onder meer vanwege Akyols sterke debuut als documentairemaker, en de manier waarop hij het programma vorm heeft gegeven. 

Een vakjury van dertien tv-recensenten en mediajournalisten van kranten en tijdschriften kwam vandaag bij elkaar om te discussiëren en te beslissen over de nominaties. TV-recensenten De Jong (AD), Haro Kraak (Volkskrant) en Renate van der Bas (Trouw) mochten de namen bij M, de nieuwe talkshow van Margriet van der Linden bekend maken. De winnaar van de schijf wordt 21 juni uitgeroepen. 

Ere-Nipkowschijf 

André van Duin heeft dit jaar de ere-Nipkowschijf gekregen, die niet elk jaar wordt uitgereikt. De oeuvreprijs gaat naar Van Duin omdat hij onder meer een tweede carrière is begonnen, en een andere rol op televisie is gaan innemen. Hij kwam de bloemen om hem te feliciteren met de prijs, na een oproepje van Margriet van der Linden, zelf in de studio ophalen. 

De Nipkowschijf werd voor het eerst uitgereikt in 1961. Eerdere winnaars zijn onder meer: Andere Tijden, Holland Sport, Koefnoen en DWDD. De schijf ging vorig jaar naar de documentaireserie Schuldig, over mensen met schulden in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. 

poll

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

  • A Star is Born (15%)
  • Black Panther (8%)
  • Bohemian Rhapsody (56%)
  • BlacKkKlansman (3%)
  • Green Book (7%)
  • The Favourite (4%)
  • Roma (7%)
  • Vice (1%)
2488 stemmen