Europese vorsten, waaronder onze koning, komen samen voor herdenking prins Philip
VideoVorsten uit heel Europa gaan dinsdag naar de herdenkingsdienst voor de Britse prins Philip (99) in Westminster Abbey in Londen. Het is voor het eerst sinds de coronapandemie dat een grote groep koningen en koninginnen weer samenkomt. Ook onze eigen koning Filip en koningin Mathilde reizen naar Londen.
Ook de Nederlandse koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix, koningin Margrethe van Denemarken, koning Felipe en koningin Letizia van Spanje en koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden zitten dinsdag in de banken van Westminster Abbey. Het Noorse koningspaar heeft afgezegd omdat koning Harald vorige week corona opliep.
Prins Philip, de man van koningin Elizabeth, overleed op 9 april 2021 op 99-jarige leeftijd. Hij stierf in zijn slaap. Op 10 juni had de prins 100 kaarsjes mogen uitblazen. Vanwege de coronapandemie konden er geen buitenlandse gasten naar de uitvaart komen. Het beeld van Elizabeth die tijdens de uitvaart alleen zat, ging de hele wereld over. Nu de coronamaatregelen in heel Europa worden of zijn opgeheven, is reizen en bij elkaar komen weer makkelijker.
Teruggetrokken bestaan
Westminster Abbey is geen onbekende plek voor het Britse koninklijk huis. Zo trouwden onder anderen Elizabeth en Philip en prins William en Catherine er. Ook is het een belangrijke locatie voor staatsbegrafenissen. Philip had daar recht op, maar had geen behoefte aan een uitvaart met alles erop en eraan, hij hield het liever klein. In 2017 deed hij dan ook een stap terug binnen het Britse koningshuis en leidde sindsdien een teruggetrokken bestaan.
De grote afwezigen op 29 maart zijn prins Harry en zijn vrouw Meghan. Zij komen niet naar de herdenkingsdienst, omdat Harry denkt dat zijn gezin niet veilig is in het Verenigd Koninkrijk. De Britse beveiligingsdienst mag geen informatie delen met de persoonlijke beveiliger van Harry, waarop hij besloten heeft thuis in Californië te blijven.
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HBO-dramaserie Succession sluit af met recordaantal kijkers
-
PREMIUM
Geen schmink, roetveeg of krul in nieuwe inclusieve sintfilm: ‘Wie heeft er nog een schoorsteen thuis?’
Pieten met hun eigen huidskleur en kapsel, maar wel met kleurrijke pietenkleding. Sint Ahoy! wordt de meest inclusieve sinterklaasfilm ooit, beweren de makers.Zoetermeer -
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Regisseur over misdaadserie Anoniem: ‘Tijdens mijn werk gaan er altijd liters nepbloed doorheen’
Acteurs Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger werkten talloze malen samen, kennen elkaar van haver tot gort, maar in de nieuwe misdaadserie Anoniem bewaren zij grote geheimen voor elkaar. -
Hoe actrice Halle Bailey voor 140.000 euro rood haar kreeg voor The little mermaid, zónder pruiken
De makers van de hitfilm The little mermaid hebben bijna anderhalve ton uitgegeven om het haar van zeemeermin Ariel zo mooi mogelijk te maken. Actrice Halle Bailey (23) is in de film te zien zonder pruiken en in haar eigen haren is niet geknipt. Hoe is de look met rode lokken gecreëerd?
-
‘Vergeetachtige’ Lana Del Rey vraagt het publiek mee te zoeken naar haar e-sigaret
-
-
-
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?