Volledig scherm
John Ewbank © ANP

Ewbank blij met vermelding beruchte Koningslied-zin in Van Dale: 'Niet zien aankomen'

UpdateLiedjesschrijver John Ewbank ontdekte pas dit weekend dat zijn omstreden zin 'de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier' uit het Koningslied is opgenomen in De Dikke Van Dale. De vermelding, twee jaar geleden voor het eerst gedaan, kwam dit weekend in het nieuws toen Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon er op de radio over sprak. ,,Dit had ik niet zien aankomen'', reageert Ewbank.

De componist kwam in 2013 flink onder vuur te liggen met zijn Koningslied, bedoeld om de inhuldiging van koning Willem-Alexander te vieren. Vooral de bewuste zin werd berucht, omdat hij volgens critici taalkundig fout was.

Des te grappiger vindt Ewbank, die zijn lied uiteindelijk terugtrok, de bijzondere vermelding. ,,Het is ontzettend leuk'', zegt hij. De liedjesschrijver heeft geen naar gevoel meer bij het nummer, maar heeft er nog wel dagelijks 'last' van.

,,Ik was altijd degene die iedereen verbeterde'', lacht hij. ,,Ik kan nu nooit meer iets zeggen, want ik krijg het meteen op mijn neus. Het is karma, denk ik.''

Niks mis mee

Ewbank noemt de zin een anglicisme, oftewel een constructie die uit de Engelse taal is geleend ('the day you knew would come'). Maar ook binnen onze taal is de zin eigenlijk gewoon correct, zei Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon vandaag op NPO Radio 5.

,,Het is een grammaticaal ongebruikelijke constructie'', bevestigt hij. ,,Maar niet verkeerd. In de 19e eeuw werd deze zinsvorm niet door de minsten gebruikt: onder meer schrijver Frederik van Eeden en dichters Albert Verwey en J.J. Cremer hanteerden deze constructie.''

Quote

De zin is nieuw leven ingeblazen en is weer een heel eigen leven gaan leiden

Ton den Boon

Door alle kritiek op de zin heeft deze oudere constructie zich volgens Den Boon weer trefzeker een plek in het Nederlandse taalgebruik verworven. Daarom kreeg de zin ook een plek in het toonaangevende woordenboek.

,,In de media wordt bijvoorbeeld gesproken over de brief van de gemeente die je wist dat zou komen, of de file die je wist dat zou komen, of de beurscorrectie die je wist dat zou komen'', aldus Den Boon. ,,De zin is nieuw leven ingeblazen en is weer een heel eigen leven gaan leiden.''

Nu, vijf jaar na het Koningslied, wordt er meestal nog wel verwezen naar de lacherige ontvangst van de tekst en de zin. ,,Maar in de toekomst gaan de mensen die connotatie vergeten en gaan we dit type constructie steeds vaker zonder die toespelingen aantreffen'', voorspelt Den Boon.