Volledig scherm
© Gratis

Fabeltjeskrant keert terug, bijna 50 jaar na eerste uitzending

updateBijna vijftig jaar nadat de allereerste Fabeltjeskrant de 'kijkbuiskinderen' aan de buis gekluisterd hield, komt er een 3D-animatieversie van het ooit populaire kinderprogramma. Herken jij de personages nog? Speel onderaan het artikel de quiz.

Volgend jaar oktober moet een half uur durende special op televisie te zien zijn. Vervolgens is het de bedoeling dat Meneer de Uil in 2019 weer dagelijks een verse Fabeltjeskrant voorleest, aldus producent Robin de Levita en productiehuis Rubinstein. De Levita liet in 2016 al doorschemeren dat er een 3D-versie in de maak was. 

Volledig scherm

Zowel de half uur durende special als de door de makers gehoopte dagelijkse comebackserie van De Fabeltjeskrant, is nog niet verkocht aan een zender of omroep. ,,Wij hopen het ergens uitgezonden te krijgen’’, zegt Robin de Levita. Omdat de ontwerpen van enkele bekende personages als Meneer de Uil en Juffrouw Ooievaar af zijn, kan hij voor het eerst beeldmateriaal laten zien aan geïnteresseerde partijen. De personages zijn voorzien van een vilttextuur, om ze een zachte uitstraling te geven. Net als in de oorspronkelijke serie.

Er vonden reeds alleen wat verkennende gesprekken plaats. De Levita wil niet zeggen met wie. Ook niet of hij zijn pijlen richt op de publieke of de commerciële omroep. ,,Wij laten alle opties nog open.’’

Bij de taakomroep NTR, ook verantwoordelijk voor jeugdprogramma’s als Sesamstraat en Het Klokhuis, is volgens directeur Paul Römer voorlopig geen plaats. ,,Ik hoorde ook vanochtend pas voor het eerst over de nieuwe Fabeltjeskrant.’’ Op de vraag of hij de serie voor de NTR zou willen hebben, antwoordt Römer: ,,Het is op dit moment geen optie.’’

De Fabeltjeskrant werd in september 1968 voor de eerste keer uitgezonden. De eerste fabels en personages waren geïnspireerd op de verhalen van Franse schrijver-dichter Jean de La Fontaine (1621-1695), maar al snel ging het programma meer op het echte leven lijken. In de vier jaar na de introductie werd het programma een van de best bekeken formats van die tijd. Het aantal kijkers lag tussen de een en twee miljoen kijkers per dag. Het waren vooral kinderen die keken, maar de reeks werd ook gevolgd door volwassenen, omdat er allerlei toespelingen op de maatschappij, actuele gebeurtenissen en politiek in zaten. In 1972 werd de serie officieel beëindigd, maar keerde in de jaren daarna nog regelmatig terug op de buis. 

Versies

Na een rustperiode van 12 jaar volgde in 1985 een splinternieuwe serie, gemaakt door producent Loek de Levita (1930-2004): de vader van producent Robin de Levita (58) die nu weer met de Fabeltjeskrant aan de slag gaat . De tweede reeks stopte in 1989, waarmee het totaal aantal afleveringen kwam te staan op 1640 (inclusief de oorspronkelijke reeks). Er kwam ook nog een derde serie die tot 1996 werd uitgezonden door de toenmalige omroep RTL Véronique in het kinderprogramma Telekids. 

De Fabeltjeskrant was niet alleen populair in Nederland. Het format werd verkocht aan ruim veertig landen verkocht. Ook werd er een Nederlandstalige, mede door De Levita geproduceerde musical van gemaakt die in 2007 in première ging. Wie de stemmen gaan doen in de nieuwe 3D-versie is nog onduidelijk. De stem van Meneer de Uil werd destijds gedaan door Frans van Dusschoten (1933-2005).